În cadrul unei expoziții inedite și extrem de interesante, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău aduce, în fața publicului, poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj.
“În luna decembrie a anului 1750 a avut loc, în Șimleu Silvaniei, procesul lui Erzsébet Kovács, soția lui Gál János. Femeia a fost acuzată că a făcut rău mai multor oameni și animale și era suspectată de vrăjitorie. Acuzatorul său menționează numele persoanelor pe care le-ar fi rănit femeia, în special la picioare, dar și că a vindecat pe cineva pentru că ar fi fost amenințată. De asemenea, Erzsébet Kovács a fost acuzată că a făcut să putrezească mamelonul soției lui András Fazekas, astfel încât nu și-a mai putut alăpta pruncul, dar și că a luat laptele vacilor acestora. Este acuzată de îmbolnăvirea și a altor bărbați, femei, copii și animale, de faptul că folosea semințe magice și că lua formă de animale. Acuzatorul a cerut, ca în cazul altora acuzați de vrăjitorie, ca Erzsébet Kovács să fie torturată și arsă pe rug. Cazul ei a fost dezbătut multă vreme, timp în care Erzsébet a fost ținută în închisoare. Când a fost închisă, Erzsébet a zis: <Știu că o să mă ardă! Spuneți soțului meu să-mi aducă toată pălinca și galițele ca să pot să mănânc și să beau, să nu rămână pentru alții!>. Deoarece nu s-au găsit dovezi pentru fiecare acuzație adusă lui Erzsébet Kovács, instanța de judecată a dispus arderea sau expulzarea din comitat”, povestesc reprezentanții muzeului.
Un alt exemplu în acest sens este cazul unei femei din Meseșenii de Jos.
“În luna august a anului 1722, Anna Fekete din Meseșenii de Jos a fost acuzată de vrăjitorie. Potrivit acuzatorilor, femeia ar fi ”luat” laptele și ar fi îmbolnăvit vacile mai multor oameni din sat. Acuzatorii au cerut să fie pedepsită astfel: <prima dată să fie supusă probei apei, apoi să fie supusă la cazne grele ca să-și dezvăluie complicii și, în final, să fie arsă pe rug>. Din fericire, Anna Fekete a fost achitată de către instanța de judecată”, ne dezvăluie organizatorii expoziției..
Iar acestea sunt doar o mică parte din multele curiozități pe care le puteți afla vizitând expoziția ”Poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj”, pe care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău o găzduiește în Beciul_Cultural, până în data de 24 iulie.