Poti sa vezi de acasa tot ce se intampla cu padurile din Romania

poti-sa-vezi-de-acasa-tot-ce-se-intampla-cu-padurile-din-romania0_53459

 

 

 

O aplicatie care permite monitorizarea in timp real a exploatarilor si a transporturilor de lemne pe teritoriul Romaniei a fost lansata la sfarsitul saptamanii trecute de Ministerul Mediului.

Cu ajutorul acestui portal, functional din ianuarie 2017, atat autoritatile, cat si cetatenii pot vedea ce se intamplă, in fiecare moment, in padurile din Romania. Taierile ilegale de lemne generează automat o alertă către autoritatile in masura sa intervina.
Practic, noul portal are un rol dublu. Pe de o parte, este un instrument de lucru pentru autoritătile responsabile cu controlul silvic – Garda Forestieră, Politia Română, Jandarmeria -, iar pe de alta parte transparentizeaza tăierile de lemne. Portalul permite oricui sa intre si sa vada ce se intampla in padurile din Rom‘nia: cine taie, unde taie, cât taie, cu acordul cui taie, de unde încarcă marfa, dar mai ales posibilele tăieri ilegale.
Portalul exploatărilor legale si transporturilor de masă lemnoasă, care a costat 30 de mii de euro, operează imagini satelitare si le suprapune in timp real pe harti electronice, in conditiile in care, in prezent, autoritătile supravegheaza la pas sute de mii de hectare.
Concret, sistemul face poze ale diferitelor zone forestiere mai multe zile consecutiv si apoi le suprapune. Daca se semnaleaza diferente in ceea ce priveste suprafata acoperita cu material lemnos, se declanseaza alarma. Se va verifica apoi daca lemnele care lipsesc au fost taiate legal sau nu.
Sistemul nu va fi ’n masura sa raporteze furturile minore de lemne, adica doi, trei copaci, ci furturile masive. Ceea ce e un lucru foarte bun. Oricum, in prezent, hotii prinsi sunt, in general, doar cei care fura cu caruta, nu cei care fura cu camionul.
Inainte ca portalul sa fie operational, trebuie incarcate o serie de date in sistem. Intr-o prima faza, zonele monitorizate si incarcate in sistem vizeaza padurile administrate de Romsilva, insa autoritatile au de gand sa oblige pe viitor si ocoalele silvice private să ’si introduca datele in portal. De altfel, acestea gestioneaza aproximativ jumatate din padurile Romaniei.
Inspectorulpadurii.ro si radarul padurilor (wood tracking-wwf.ro) sunt alte doua portaluri unde se pot raporta si verifica, in prezent, taierile si transporturile de lemne.

Salajul are aproape o suta de mii de hectare de padure

Din cele aproximativ 97 de mii de hectare de padure din judet, aproximativ 30 de mii sunt paduri aflate in proprietatea publica a statului. Alte circa 16 mii de hectare sunt paduri aflate in proprietatea administratiilor locale (primarii), iar diferenta de peste 50 de mii de hectare o reprezinta padurile private, aflate in posesia persoanelor fizice, a composesoratelor, asociatilor sau societatilor comerciale.