Dincolo de partea spirituala promovata de biserica, postul are implicatii financiare deloc de neglijat de catre omul de rand, mai ales pe timp de iarna, cand preturile legumelor si fructelor urca simtitor.
Afacerile cu produse vegetale s-au dezvoltat in Romania incet, dar sigur. Soia, un produs care nu se bucura de o reputatie prea buna dupa Revolutie, a castigat teren o data cu schimbarea mentalitatii romanilor. Posturile au jucat un rol semnificativ in crearea unei mega-afacere. In prezent, aproape orice produs de dulce de pe raft, indiferent ca vorbim despre cremvursti, pateu, ciocolata, branzeturi, are o replica in varianta vegetala.
Producatorii de profil sustin ca perioadele cele mai bune pentru business-urile lor sunt Postul Pastelui si cel al Craciunului.
Produsele de post nu tintesc doar cumparatorii religiosi, ci si pe cei care sunt adeptii mancatului sanatos.
In perioadele de post nu cresc numai vanzarile de mezeluri vegetale, ci si cele de legume si fructe, proaspete sau la conserva, alaturi de preparatele de bucatarie din galantarele magazinelor (zacusca, salata de vinete, sarmale de post etc.) Cele mai mari vanzari le inregistreaza, an de an, pateurile vegetale.
Pestele, un lux
Credinciosii care vor sa tina Postul Craciunului sunt nevoiti sa scoata sume consistente din buzunare, deoarece se lovesc de preturile exagerate din piete si magazine, la peste, ciuperci, fructe si legumele.
Pentru a nu cheltui foarte mult, majoritatea romanilor care tin post prefera sa manance aproape zilnic cartofi fierti, copti sau prajiti. Pentru un kilogram, consumatorul va plati 0,99-1,3 lei, in functie de magazin. Pateurile vegetale pot fi achizitionate la diverse gramaje si, implicit, la preturi diferite. Spre exemplu, o conserva la 200 de grame costa intre 2,5 si 5 lei. La capitolul fructe, cele mai accesibile sunt merele, care costa intre 2 si 3 lei/kg. Perele pot fi cumparate cu 6 lei, portocalele cu 3-4 lei, iar mandarinele, cu minim 4 lei.
Cel mai scump este pestele proaspat, pretul pe kilogram depasindu-l pe cel al carnii de porc, vita sau pasare. Pastravul proaspat se vinde cu 20 de lei/kg, crapul, cu 25 de lei, iar somonul depaseste 33 de lei. Cei mai putini pretentiosi pot achizitiona pestele congelat: pangasius – 8-10 lei/kg sau macrou -7-8 lei/kg. Daca mai luam in calcul ca pe timp de iarna pretul legumelor creste simtitor, sa tii post nu este tocmai ieftin. Din contra, ai sanse mari ca incercand sa nu mananci de dulce sa scoti din buzunar mai multi bani decat intr-o zi fara restrictii gastronomice.
Atentie la eticheta!
Medicii atrag atentia ca, in anumite produse considerate a fi de post, se gasesc ingrediente de dulce. Este vorba despre produsele din soia, care pot contine ingrediente de origine animala. Pentru a ne feri de acestea, singura solutie este verificarea etichetei, pe care nu au ce cauta ingrediente precum: cazeina, praf de ou, derivate de ou, zer, praf de zer.