Postasii salajeni au iesit ieri in strada

Peste 40 de postasi din Salaj au protestat ieri de la ora 9.00 in fata Oficiului Postal Zalau de langa Gara Zalau Nord. Postasii sunt nemultumiti de salariul mic si de orele de munca prea multe, fiind de multe ori pusi in situatia de a face treaba a patru oameni. Postasii au afisat ieri in timpul protestului mai multe bannere pe care scria „Nu distrugeti Posta Romana” si „Vrem salarii decente”. Protestul de ieri de la Zalau se inscrie de fapt intr-un demers la nivel national. Postasii au protestat ieri in mai multe orase importante.
Presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Salaj, Calin Balog, ne-a declarat la protest ca s-a ajuns la „o situatie jenanta” pentru lucratorii postei din Salaj, care au un venit „de doar 900 de lei pe luna”.
„Din pacate, negocierile dintre administratie si sindicate au ajuns intr-un nou impas. Dupa sapte luni de negocieri, am ajuns intr-un impas. Se pare ca membrii consiliului de administratie au retras mandatul de negociere al directorului general cu privire la o majorare a salariilor, motivand ca nu exista posibilitati financiare. Pe de alta parte, conducerea companiei se lauda in presa si in revistele de specialitate ca in anul 2015 si pe primele sase luni din anul 2016 compania a generat profit. Noi, cand mergem la negocieri, ni se spune ca compania merge pe pierdere. Salariatii postali s-au saturat sa fie mintiti, astfel ca astazi au iesit in strada. Suntem nemultumiti si pentru ca Consiliul Concurentei ataca sistematic Posta Romana; Consiliul Concurentei a amendat Posta Romana in decurs de sase ani cu 33 de milioane de euro. Repet, 33 de milioane de euro. Posta Romana a fost ingenuncheata de aceste amenzi. Nu intelegem de ce o institutie a statului amendeaza o alta institutie a statului. Exista un grup de interese care doreste sa distruga Posta Romana, sa o duca la faliment si probabil sa o privatizeze apoi la doi lei, asa cum eram obisnuiti in anii 90”, a spus Balog Calin, presedintele de sindicat al postasilor din Salaj.
Jumatate din angajatii Postei castiga 900 de lei pe luna
„Noi reprezentam 26.000 de salariati, din care peste 50 la suta sunt incadrati la salariul minim pe economie. Oamenii acestia merg acasa cu 900 de lei lunar. Daca au si un copil, sau poate chiar doi, utilitati de platit, o rata la banca, banii cu siguranta nu le ajung pentru traiul de acasa”, spune Calin Balog.
Postasii ameninta ca daca nu vor primi majorari de salarii vor iesi la proteste si zilele viitoare.
„Bineinteles ca vom mai iesi la protest; in functie stop_coloana de ceea ce se va intampla, vom fixa calendarul de actiuni viitoare. Vor urma alte proteste, legale, desigur. Si vom merge mai departe, asta e cert. Oamenii asta vor, sa mearga mai departe. Protestul de astazi nu impiedica buna desfasurare a activitatii Postei Romane din Salaj”, a precizat Calin Balog.
Salajul are localitati unde postasul face zilnic 45 de kilometri
De la presedintele de sindicat am aflat ca in judetul Salaj lucreaza 320 de postasi.
„Avem postasi care deservesc cate sase localitati, va dati seama ce inseamna asta, sa le parcurgi pe jos este enorm de greu. Din pacate, agentii postali parcurg aceste distante cu masiniile lor, pentru ca nu pot merge atata pe jos, dar merg pe banii lor”, ne mai spune Calin Balog.
Sunt multe localitati unde postasul isi ia masina din garaj, merge pe banii personali sa poata sa duca coletele la oameni acasa. În comuna Sag, lucratorul postal merge zilnic 45 de kilometri pe jos pentru a ajunge in toate satele, pe un salariu de 900 de lei.
„Sunt mai multe localitati unde se simte deficitul de personal. Una e Dragu. Pe Valea Somesului au foarte multe localitati in distribuire. Avem si in partea cealalta; de exemplu, la Tusa, Sag, Mal. Acolo, un factor postal parcurge zilnic pe jos 45 de kilometrii. Daca au de dus colete nu au ce face decat sa puna masina lor la dispozitie si sa duca coletele la destinatie”, explica Balog.
Pleaca postasii si nu are cine sa le ia locul
De la Prian Lucretia, unul dintre protestatarii care ne-a spus ieri ca ii este greu sa se descurce dintr-un salariu de 900 de lei lunar, am mai aflat ca un lucrator postal trebuie sa faca munca a patru persoane. „Protestam pentru salarii, avem salariul minim pe economie. Nu avem angajati. Suntem nemultumiti. Au plecat, de exemplu, de la noi patru factori postasi; urmeaza sa plece al cincilea si noua nu ne-au dat niciun inlocuitor. Nu ma pot descurca cu salariul pe care il am acuma. Noi speram ca se va schimba ceva in bine”, spune Prian Lucretia, lucrator postal in Zalau.