Bătaia dintre firmele care fac bani din distribuirea alimentelor pentru săraci este cauza întârzierilor
Dacă până acum distribuţia alimentelor pentru săraci venite de la Uniunea Europeană se făcea în Sălaj înainte de sărbătorile de iarnă, în 2015 birocraţia a făcut ca distribuţia să se amâne pentru luna februarie a lui 2016. Cel puţin aşa spun reprezentanţii din cadrul Instituţiei Prefectului care au participat la o întâlnire de lucru pe această temă, săptămâna trecută la Bucureşti.
Ceea ce se cunoaşte până acum este faptul că distribuţia ajutoarelor se va face din februarie 2016 şi se va finaliza în luna aprilie a anului viitor.
Amânarea se datorează întârzierii şi contestării licitaţiilor prin care sunt selectaţi furnizorii de produse alimentare. Aşadar, persoanele cu posibilităţi materiale reduse nu vor mai sărbători Naşterea lui Cristos, nici trecerea dintre ani cu produse făcute cadou de Uniunea Europeană. Acum când sărăcia este mai mare şi mai lucie decât gheaţa de pe lacul Baikal, alimentele “europene” ar fi pus pace cu multe stomacuri, ar fi adus o undă de mulţumire şi bucurie în multe case sălăjene. Dar dacă nu-i, nu-i.
Din informaţiile care se cunosc până acum, se poartă discuţii pentru a doua tranşă de ajutoare alimentare care ar urma să fie distribuite în a doua jumătare a anului viitor, urmând ca din 2017 numărul distribuirilor să fie de trei ori pe an.
55.000 de sălăjeni săraci sunt eligibili pentru pomana europeană
Potrivit lui Mircea Ciocian din cadrul Instituţiei Prefectului, în Sălaj, numărul aproximativ de persoane care vor beneficia de alimente prin Programul de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (POAD) 2015 se situează undeva între 53.000 şi 55.000. stop_coloana Faţă de anul trecut, actul normativ a extins numărul beneficiarilor de ajutoare alimentare distribuite în cadrul POAD ca urmare a faptului că limitele de venit din pensii şi indemnizaţii de şomaj eligibile pentru primirea ajutoarelor alimentare vor fi modificate de la 400 la 450 de lei pe lună. În plus, se adaugă o nouă categorie de beneficiari pentru aceste ajutoare, respectiv persoanele fără venituri sau ale căror venituri sunt de până la 450 de lei pe lună/persoană.
Este surprinzător, neplăcut surprinzător, să vedem că un sfert din populaţia Sălajului se înscrie în categoria săracilor care au nevoie de acest ajutor alimentar. Adică, dupa standardele europene în virtutea cărora se acordă acest ajutor alimentar, un sălăjean din patru trebuie ajutat să se hrănească, pentru că trăieşte din mai puţin de 400 de lei pe lună.
De altfel, potrivit datelor publicate de Biroul de Informare al Parlamentului European, din procentul de 25 la sută dintre copiii din UE expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, peste un sfert sunt în România. În Europa sunt aproximativ 26 de milioane de copii (sub 18 ani) care sunt în pragul sărăciei. În România, 51la sută dintre copii sunt expuși acestui risc, comparativ cu Suedia, unde procentul este de 16 la sută. Copiii care trăiesc cu părinții singuri, în special mame singure, sunt supuși unui risc mai mare de sărăcie, se mai arată în comunicatul Biroului de Informare al Parlamentului European în Romania.