Cativa sateni din Bobota care s-au speriat mai tare de faptul ca in localitatea lor a aparut primul caz de pesta porcina africana la porc domestic din judet au ales sa-si sacrifice sambata animalele, considerand ca e cea mai potrivita "masura preventiva". 

rn

Viceprimarul Florin Moale spune insa ca oamenii nu s-au panicat. Reprezentantii Primariei Bobota au continuat distribuirea de solutii pentru dezinfectarea si prevenirea bolii PPA, i-a informat pe cetateni despre impactul bolii si despre masurile de preventie care trebuie luate. Administratia locala face eforturi mari pentru a linisti cetatenii.
"Impreuna cu DSVSA Salaj facem recesamantul porcilor. Doua, trei familii si-au taiat deja porcii din gospodarie. Dar majoritatea oamenilor nu au intrat in panica, pentru ca le-am explicat ca totul este sub control. Am avut noroc ca persoana respectiva (proprietarul gospodariei in care s-a confirmat imbolnavirea – n.r.) a sesizat cazul imediat si am intervenit prompt. Oricum, cazul este la margine de sat si am izolat zona. Situatia este sub control spunem noi, pentru ca nu au mai fost depistate cazuri noi. Timp de sapte zile, comuna Bobota este in carantina, iar gospodaria unde a fost primul caz de PPA este monitorizata 40 de zile de carantina. Daca intr-o saptamana nu mai descoperim nici un caz nou, putem spune ca am scapat", ne-a declarat viceprimarul Florin Moale.
Prefectul Florin Florian a dat ordin sa se faca recensamantul porcilor in localitatile Bobota si Dersida, dar si pe o zona de supraveghere, cu o raza de 10 km, incluzând localitatile: Chiesd, Sighetu Silvaniei, Sarmasag, Lompird, Moiad, Maeriste, Giurtelecu Simleului, Maladia, Doh, Carastelec, Dumuslau si Zalnoc; Se face recensamantul suinelor si in Secheresa, Supuru de Sus, Giorocuta, Supuru de Jos (partial) si Corund, din judetul Satu Mare.

rn

Medicul veterinar – despre pericolul raspandirii pestei

rn

Medicul veterinar Dacian Valceleanu, care raspunde de trei circumscriptii – Halmasd, Nusfalau si Maeriste -, ne-a explicat riscurile pe care le prezinta pesta porcina africana.
"PPA a pornit din Ucraina, a intrat in Satu Mare si asa a ajuns in Salaj. Se transmite prin furaje, prin contact, prin hainele care trec prin locurile contaminate; pasarile sau orice animal, persoana care intra in contact cu un porc bolnav poate transmite boala mai departe. Este o boala foarte contagioasa, o epizootie. Am continuat informarea populatiei referitor la cauzele PPA. Oamenii sunt ingrijorati. O parte dintre cetateni isi taie porcul pentru a preveni imbolnavirea animalelor, iar o parte asteapta, pentru ca despagubirile sunt mai mari rapotat la preturile din piata. In zona Maieriste avem un efectiv de 300 – 350 de porci domestici", spune medicul veterinar.