Fiecare inceput de an este perioada in care resturile vegetale, iarba si frunzele uscate sunt curatate din gradini, de pe pasuni sau de pe terenurile agricole. Metoda folosita in majoritatea cazurilor este arderea lor. Intr-adevar, aceasta este o actiune cat se poate de fireasca pentru fiecare inceput de an, insa trebuie respectate o serie de reguli obligatorii de prevenire si stingere a incendiilor.
In scopul preintampinarii aparitiei si extinderii unor arderi necontrolate, trebuie respectate urmatoarele reguli:
•Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si altor materiale combustibile se face numai in locuri special amenajate, ori pe terenuri pregatite cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
•Nu se vor lasa nesupravegheate focurile deschise, aprinse pentru distrugerea resturilor menajere sau a vegetatiei uscate din gospodarii sau curti;
•Renuntarea la aceasta operatiune cand conditiile meteo sunt nefavorabile (vant puternic, temperaturi atmosferice ridicate);
•Respectarea distantelor minime de siguranta la care se poate face focul: 50 de metri fata de materialele combustibile sau cladiri, 100 de metri fata de depozite de furaje si 200 de metri fata de liziera padurii;
•La apropierea noptii sau la terminarea arderii este obligatorie stingerea totala a focarului;
•Depozitarea cenusii rezultata din ardere se va face in locuri special amenajate, dupa ce in prealabil aceasta a fost stinsa cu apa;
•Administratia locala va stabili o zi pe saptamana cand este permis a se utiliza focul deschis pentru igienizarea gospodariilor cetatenesti, cu luarea tuturor masurilor de protectie la foc.