Lunile de vara si toamna, excesiv de secetoase au creat cel mai sever deficit de apa din ultimii ani, care impiedica pregatirea pomilor pentru iernat si diferentierea mugurilor de rod. In aceste conditii este pusa in pericol productia de fructe a anului 2012.
Prioritara este asigurarea apei. Pentru pomicultori pe prim plan ar trebui sa fie lucrarile de irigat in livezi: cate 10-20 de litri la un pom pe zi, aplicata in doua reprize, in prima, respectiv in a doua parte a zilei. In cazul ca nu avem la dispozitie un sistem de irigatii si in Salaj nu exista asemenea sisteme, ar fi indicat sa transportam cu cisterna pentru fiecare pom minimum 50 de litri de apa.
De asemenea in aceasta perioada trebuie sa aplicam manual la fiecare pom un kilogram de uree 46, un kilogram de superfosfat sau un kilogram de ingrasamimte complexe. Tot in acest interval este bine sa continuam taierile de regenerare, sa aplicam apa cat mai multa, dar si ingrasaminte.
Combaterea daunato-rilor pentru 2012 In luna noiembrie continuam lucra-rile de stropit, care normal ar fi trebuit sa inceapa in octombrie. La toate speciile, in perioada 1-15 noiembrie vom stropi fiecare hectar cu urmatorul amestec: 5 kilograme de uree 46 plus un litru de Capran 80 plus un kilogram de Topsin plus 5 kilograme de zeama bordeleza. la specia piersic se aplica 20 de kilograme de zeama bordeleza, iar dupa caderea frunzelor 5 kilograme de Captan. La specia mar, in faza de ingalbenire a frunzelor, pentru combaterea rapanului vom aplica 50 kilograme de uree la hectar, iar dupa ce au cazut 70 la suta din frunze vom stropi solul tot cu 50 de kilograme de uree. Datorita secetei, in 2012 vom avea probleme mari cu daunatorii. Dar este toamna, cand obligatoriu trebuie sa aplicam 15 litri la hectar de Condifor Oil la samburoase si 22,5 litri la hectar, la semintoase. Dar in locul acestui produs se poate aplica si un amestec de 8 litri Ovipron plus trei litri Novadim Progress.