Deunazi, televiziunea a oferit opiniei publice un caz care lezeaza etica societatii noastre. Un politist dintr-un oras mare de provincie vede la rascrucea a trei bulevarde o femeie intre doua varste, cu o vestimentatie ce trada saracia, care cu mana intinsa, cerea mila cetatenilor. Cersetoarea avea o varsta ce dovedea ca putea sa-si traiasca existenta prin munca, dar a preferat sa practice ani de zile parazitismul, dispretuind o activitate utila societatii. Politistul, in calitatea pe care o avea, pe buna dreptate in exercitiul misiunii, pe un ton civilizat si binevoitor, o roaga pe „intrusa” sa paraseasca locul aducator de „arginti” murdari si sa nu o mai vada la cersit, oferindu-se chiar sa-i gaseasca un loc de munca util societatii. Numai ca „ratata” societatii a refuzat categoric si chiar violent sa-si paraseasca „locul de munca” parazitar. Mai mult, cersetoarea, cu un vocabular suburban, l-a facut „cu ou si cu otet” pe omul legii care-si facea datoria. Cativa trecatori, in loc sa-l sprijine pe politist, l-au admonestat, aparand-o pe cea care „murdarea” etica strazii si a conduitei normelor morale. Momentul devine o drama cand cersetoarea, pentru a „inmuia” inimile trecatorilor, tinea in brate, pe o vreme de minus 10 grade, un copil de aproape doi ani, probabil imprumutat din mediul in care supravietuia.
Clementa si toleranta unor cetateni cinstiti de a lua apararea delincventilor si cersetoriei incurajeaza frecventa abaterilor de la etica sociala si-i timoreaza pe oamenii legii. Democratia si libertatea necontrolata a unor cetateni ce nu respecta normele de conduita ale societatii creeaza debandada si incertitudini, periclitand linistea si siguranta cetatenilor. Cum este posibil ca o „fiara” cu chip de om sa violeze o fetita de sapte ani, politia sa-l aresteze pe infractor imediat, iar culmea!, instanta judecatoreasca sa-l elibereze, deoarece nu reprezinta un pericol social?!
Apatia opiniei publice fata de actele antisociale, timorarea organelor de politie aduc mari deservicii societatii. Iata un alt caz de indiferenta fata de conduita parazitara a unor tineri. La terminarea unei ceremonii religioase, in fata bisericii, un grup de puradei cu mari carente educative, dar obraznici peste masura, se inghesuie la cersit. O batrana isi desface batista unde avea cincizeci de bani, oferindu-i unui copil al strazii. Acesta, cu tigara aprinsa intre degete, si vazand ca batrana ii daruieste respectiva moneda, o repudiaza, vociferand: „Esti zgarcita, babo, te cauta moartea!” Batrana, fiind si surda, cu zambetul pe buze, ii raspunde tiganusului: „Da, draga, ai dreptate”. O alta batrana, cu un auz mai bun, il apostrofeaza, dar micul cersetor ramane cu mana intinsa la cersit.
Asemenea cazuri de malformare sociala sunt tot mai frecvente, in timp ce opinia publica si autoritatile se dovedesc timorate de huliganii strazii de zi si noapte, devenind impasibili si apatici. Toleranta este o necesitate, dar ea are o limita, impunandu-se din partea autoritatilor, cu sprijinul opiniei publice, masuri radicale in mediul lumpenproletariatului, adica a „drojdiei” sociale. Altfel, dintr-un brav popor milenar, am putea deveni o populatie.