Polițistul din cadrul IPJ Sălaj acuzat că a bătut un cetățean în fața magazinului Profi din Nușfalău a primit șase luni de închisoare cu suspendare, în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii.

Agentul de poliție S.C.C. a fost cercetat pentru purtare abuzivă, iar în cursul urmăririi penale acesta a recunoscut săvârșirea infracțiunii.

Porivit rechizitoriului, în data de 30 octombrie 2021, în jurul orei 20.00, agentul de poliție SCC din cadrul IPJ Sălaj, aflându-se în exercițiul atribuțiilor de serviciu, s-a deplasat la magazinul Profi din Nușfalău, unde persoana vătămată VC era în are de ebrietate și stătea pe jos în fața ușii de acces în magazin, împiedicând intrarea în incinta acestuia, context în care a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, lovind-o cu piciorul în zona toracică și adresându-i cuvinte jignitoare.

Cauza a fost înregistrată inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Șimleu Silvaniei, fiind preluată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj în vederea efectuării urmăririi penale.

Inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunii, acceptând încadrarea juridică, astfel că între acesta și procuror a fost încheiat, în 20 decembrie 2021, un acord de a vinovăției în următoarele limite: stabilirea unei pedepse de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă, amânarea amânării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, interval în care inculpatul va fi nevoit să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Totodată, prin acordul de recunoaștere a vinovăției s-a dispus ca polițistul să presteze 30 de zile muncă în folosul comunității.

La individualizarea pedepsei s-au avut în vedere împrejurările și modul de comitere a faptei, natura și gravitatea rezultatului produs (persoana vătămată neavând leziuni cuantificabile în zile de îngrijiri medicale), dar și lipsa antecedentelor penale ale inculpatului și conduita acestuia atât anterior săvârșirii infracțiunii cât și în cursul procesului penal, au precizat procurorii.

Acordul de recunoaștere a vinovăției și dosarul au fost înaintate Judecătoriei Șimleu Silvaniei, instanță competentă a judeca în fond cauza.

“Punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevionovăție”, precizează procurorii.