O solutie pentru rezolvarea crizei de personal din structurile Ministerului Afacerilor Interne a fost gasita de catre deputati. Astfel, acestia au emis un proiect de lege prin care varsta de pensionare se poate prelungi pana la 62 de ani.
La implinirea varstei de 60 de ani, politistii pot solicita o prelungire cu doi ani pentru a ramane in activitate, potrivit unui proiect de lege aflat la Camera Deputatilor. De asemenea, in raport cu nevoile de personal, politistii care se incadreaza in grupe speciale de munca si ies mult mai devreme la pensie,vor putea fi mentinuti in serviciu pana la varsta de 60 de ani, cu aprobarea ministrului Afacerilor Interne, in cazul ofiterilor, si cu aprobarea inspectorului sef, in cazul agentilor.
"Ca urmare a modificarilor aduse Legii privind Statutul cadrelor militare, prin care generalilor, amiralilor, ofiterilor si subofiterilor li se permite, la cerere, mentinerea in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, se impune de urgenta modificarea Legii privind Statutul politistului, in vederea asigurarii unui tratament egal intre militari si politisti. Mai mult, avand in vedere deficitul major de personal in randul politistilor, initiativa legislativa urmareste, prin aplicarea unui tratament nediscriminatoriu in fata legii, si asigurarea indeplinirii misiunilor specifice, prin crearea posibilitatii ramanerii acestora in activitate. Propunerea legislativa are un impact bugetar pozitiv, luand in considerare ca pentru politistul pensionat la termen statul roman ar trebui sa suporte, pe langa pensia acestuia, si drepturile salariale ale unui nou angajat", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Posibil sa ramana doar sefii din Politie
Sindicalistii din Politie sustin ca legea este data, probabil, cu dedicatie pentru unii sefi din MAI, pentru ca niciun agent n-o sa accepte sa ramana in sistem pana la 60 de ani sau 62 de ani. In prezent, politistii ies la pensie la varste cuprinse intre 47 si 55 de ani. "Media de varsta la care politistii ies la pensie este undeva, la 50 de ani. Problema institutiei este ca pleaca oamenii atunci cand acumuleaza experienta si sunt apti de munca, dar legea nu ofera in acest moment niciun stimulent pentru ca acestia sa ramana. Adica le ofera posibilitatea de a munci pe aceiasi bani cu care ar iesi la pensie. Din clipa in care ai indeplinit conditiile de pensionare, daca ramai in continuare, nu mai ai niciun beneficiu. Legea pensiilor a fost buna, dar s-a intervenit prin ordonanta si au stricat-o. Legea initiala prevedea ca pentru orice an ramas dupa indeplinirea conditiilor, mai beneficiai de bani in plus la pensie, cum se intampla si cu ceilalti din sistemul public", a declarat Vasile Lincu, presedintele Sindicatului Politistilor ProLex.
Potrivit sindicalistilor, niciun politist nu va accepta sa ramana in activitate, atata timp cat nu se vor face modificari legislative care sa le aduca avantaje.