Presiunea pe buget si minusul de 6,3 miliarde de lei constatat pe primul semestru, ca urmare a majorarilor salariale in sectoarele bugetare, in special in administratiile locale, atrag primele masuri de austeritate.
Guvernul anunta ca va schimba de urgenta regulile în privinta pensiilor speciale pentru militari, politisti si serviciile secrete, chiar saptamana aceasta, printr-o ordonanta.
Din buget “zboara” peste 100 de milioane de euro lunar pentru aceste pensii, iar ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, spune ca economia nu produce suficient ca sa le sustina.
Pentru ca nu pot fi taiate veniturile în plata, varianta luata în calcul este de stabilire a unor noi reguli în cazul celor care vor iesi la pensie dupa intrarea in vigoare a actului normativ si care vor avea venituri sensibil mai mici decât cei care au plecat din câmpul muncii pâna acum.
“Avem de gând sa dam o ordonanta chiar saptamâna urmatoare, noi am lucrat la ea. Prin aceasta ordonanta, noi ne-am stabilit câteva principii. În primul rând, nu scadem nicio pensie aflata în plata. Pentru a nu se spune ca nu a existat predictibilitate, ca ne-am batut joc de oameni, ne-am hotarât ca termenul de intrare în vigoare sa fie undeva la 15 septembrie. Adica cei care vor sa iasa (la pensie – n.r.), vor putea sa o faca de mâine pâna la 15 septembrie. Trebuie sa stie ca nu li se mai actualizezaza pensiile în functie de salariile celor care sunt în activitate, ci li se indexeaza. E un principiu mult mai corect”, a declarat sambata ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Cati bani inghit pensiile
politistilor si ale militarilor

Odata cu intentia de a “corecta” pensiile speciale, anuntata înca din aprilie de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, aceasta sublinia cat de multi bani inghit acestea.
“De regula, pe pensiile speciale ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni. Asta înseamna un salariu de 2.000 lei, la care adaugam sporuri de pâna la 1.000 de lei, ies cu pensia de 3.000 – 3.500 de lei, si vorbesc la nivel minim. Sunt pensii care ajung si la 45.000. Sunt foarte multe care trec de 20.000 de lei”, explica Vasilescu.

Economia nu face fata

“Foarte multi dintre cei care sunt în sistem la ora actuala prefera sa plece la o vârsta foarte mica la pensie. Se întâmpla chiar si la 40 de ani, pentru ca asa cum arata legislatia la ora actuala poti iesi cu o pensie de 120 % fata de salariu dupa care se actualizeaza pensia respectiva în functie de cresterile salariale. Se ia 85% din brut la care se adauga sporurile si iese cu mai mult decât are netul la pensie. Daca anul viitor vom creste salariile cu 25% si le vom creste fara dubii, în 2019 vor fi iarasi cresteri de 25%, li se actualizeaza pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate”, a mai spus ministrul Muncii.
“Ne-am dat seama ca daca nu corectam sistemul, daca lasam aceste pensii de serviciu sa se actualizeze stop_coloana cu ceea ce este la cei activi vom ajunge într-o situatie foarte neplacuta de anul viitor, pentru ca, din pacate, economia nu poate sa sustina astfel de cresteri. Statul nu îsi permite ca la o pensie de 33.000 aflata în plata, spre exemplu, ca peste câtiva ani sa plateasca o pensie de 66.000”, a explicat Vasilescu.

Politistilor li se promite ca nu se va umbla
la vârsta de pensionare si ca le cresc salariile

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat ieri ca ordonanta de urgenta privind pensiile militare de serviciu va fi discutata în sedinta de miercuri, precizând ca, din informatiile pe care le are, nu se umbla la vârsta de pensionare.
“S-a anuntat un termen de 15 septembrie. Cei care vor sa îsi depuna dosarele (de pensionare – n.r.) au timp o luna si jumatate. Avem un deficit foarte mare în MAI. Am discutat cu premierul si sunt discutii sa aducem în sistem 4.000 de angajati în perioada urmatoare si sa intervenim pentru dotarea cu echipamente de interventie, în primul rând a politistilor de ordine publica. Înteleg ca nu se umbla la vârsta de pensionare”, a declarat Carmen Dan.
Totodata, ministrul Afacerilor Interne a anuntat cresterea cu 10% a salariilor politistilor. “Am avut saptamâna trecuta discutii cu premierul si ministrul de Finante si în acest moment avem în plan un act normativ pentru ca si politistilor sa le creasca salariul cu 10%”, a spus Carmen Dan.

Sindicalistii subliniaza inechitatile
dintre cei care s-au pensionat deja
si cei care se vor pensiona in viitor

Presedintele Sindicatului National al Politistilor, Dumitru Coarna, sustine ca schimbarile pe care Guvernul vrea sa le faca în sistemul de siguranta si ordine publica vor duce la inechitati între cei care ies la pensie dupa adoptarea ordonantei de modificare a legii si cei care sunt deja pensionati.
“Ei vor sa majoreze vârsta si sa micsoreze termenul de referinta cu privire la cuantumul de bani. Cum? Care sunt ipotezele de lucru? Nu ne-a consultat nimeni în niciun fel, nu ne consulta nici pâna acum absolut nimeni. Sa majoreze vârsta si sa micsoreze cuantumul pensiei pentru cei care vor iesi la pensie, nu vor micsora pensiile date. Dar cel care va trebui sa iasa in septembrie, octombrie, o sa iasa pe o pensie mai mica, raportat la colegul lui care a fost în aceeasi functie, în aceleasi conditii de munca”, este citat de Mediafax Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual (SNPPC).