In acest an, politistilor nu le-au fost platite orele suplimentare, cei care lucreaza in alta localitate decat cea de domiciliu nu au primit banii de chirie, nu au fost decontate cheltuielile celor care fac naveta, iar primele de vacanta au fost platite doar in primele trei luni.
Lipsa banilor i-a determinat pe politistii membri ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) sa iasa in strada pentru a-si cere drepturile. „MAI, raspundeti de siguranta tuturor cetatenilor? Daca da, veniti la dialog cu lumea si politistii din strada”, „Politistii romani sponsorizeaza MAI cu imprimante, calculatoare, carburant, anvelope…si cu multe mii de ore de munca voluntara”, sau „Cetateni, in politie sunt 8.000 de posturi neocupate” au fost cateva dintre mesajele scrise pe pancartele a circa 50 de politisti care au protestat ieri in fata Institutiei Prefecturii Salaj. Acestia si-au luat liber pe baza de raport, in schimbul orelor suplimentare efectuate. Prefectura va fi pichetata si azi, tot intre orele 10,00-12,00.
„Politistii au pus bani pentru a cumpara filtru de ulei, placute de frana, ulei de motor si anvelope pentru masinile de serviciu”, a precizat agentul principal G.O. din cadrul Serviciului de Ordine Publica. De asemenea, subcomisarul Daniel Lazar din cadrul IPJ Salaj, presedintele Biroului teritorial al SNPPC, a adaugat ca „se cumpara consumabile (pixuri, hartie, tonere etc.) din banii proprii, unii si-au adus calculatoare si imprimante de acasa, chiar si birouri, pentru a-si putea desfasura activitatea. Prima de vacanta de 1.000 de lei, care se considera a fi al 13-lea salariu, a fost platita doar in primele trei luni pentru cei care si-au luat concediu in acea perioada. Speram ca in rectificarea de buget de miercuri sa fie cuprinse sumele necesare. Banii pentru tinuta ar trebui sa-i primim pana la 31 august”. Totodata, politistii operativi din cadrul IPJ fac multe ore suplimentare, care nu sunt platite. Vicepresedintele SNPPC pe Salaj, Vasile Zaha, sef de post in Chiesd, spune ca una dintre problemele grave este raportul munca-salarizare. „Lucrez in medie 15 ore pe zi, iar eu sunt platit pentru 8. In 15 ani de activitate mi s-au platit orele suplimentare pentru doua luni, jumatate din ele. Acum s-ar putea sa nu mai primim nici norma de hrana, de aproximativ 400 de lei, care e importanta pentru noi. Salariul nostru era mai mare datorita sporurilor. Dupa 15 ani, as ramane cu 1.400 – 1.500 de lei pe luna, iar noii angajati, care au pana la cinci ani in politie si care acum primesc pana in 1.600 – 1.700 de lei pe luna, ar ramane cu un venit de pana la 900-1.100 lei”, a conchis Zaha.
In judet sunt circa 80 de posturi vacante in cadrul IPJ, iar din totalul personalului, 80 la suta sunt membri ai SNPPC, aproximativ 410 persoane.
18 politisti au solicitat transferul
Din cauza faptului ca banii de chirie nu s-au mai primit, 18 politisti au solicitat transferul la posturile de politie din localitatea de domiciliu. Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Salaj, Nadia Serban, „din cele 18 solicitari, sase au primit aprobare. Ceilalti raman in expectativa deoarece mutarea lor ar putea crea disfunctionalitati pentru realizarea activitatilor politienesti”.
Noua posturi de politie cu… cate un politist
Cei de la posturile de politie comunale o duc cel mai greu pentru ca, potrivit lui Lazar, acestia fac foarte multe ore suplimentare. In Salaj sunt noua comune cu cate un politist (sef de post) care trebuie sa asigure ordinea si linistea publica a comunitatii, sa supravegheze circulatia rutiera, sa preia cazurile de urgenta etc. Astfel ca sefii de post din Poiana Blenchii, Simisna, Rus, Cristolt, Coseiu, Samsud, Banisor, Camar si Carastelec trebuie sa fie pe receptie non-stop. Celelalte posturi comunale au cate 2-3 politisti, care lucreaza pe schimburi.
Politistii si-au afisat saracia in strada
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...