Evaluarea activitatii Inspectoratului de Pollitie Judetean Salaj pe anul 2013, sau altfel zis sedinta de bilant care a avut loc ieri in sala de sedinte a institutiei a reunit politisti din intreg judetul si oficialitati locale. Fata de alti ani, cand se citea un raport lung si imbacsit de cifre, anul acesta doua proiectoare au prezentat textul insotit de imagini, ceea ce a facut totul mult mai atractiv si, in primul rand, mai explicit.
Pe patru obiective generale a fost focalizata activitatea politistilor salajeni in 2013, si anume: Cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradala si siguranta rutiera; Prevenirea si combaterea infractionalitatii organizate si destructurarea gruparilor infractionale; Asi-gurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, coruptiei, contrafacerii de marfuri, protectiei intereselor financiare ale UE; Asigurarea resurselor umane a mijloacelor material financiare si informationale necesare dezvoltarii si mentinerii capacitatii operationale.
Peste 3.000 de cazuri
de urmarire penala in 2013
Pentru prima data de la debutul crizei economice, se arata in raport, sensul evolutiei criminalitatii s-a inversat. Astfel ca la sfarsitul anului 2013 s-a constatat o scadere a infractionalitatii sesizate cu 11,49 la suta, de la 6.247 in anul 2012, la 5.529 in anul incheiat. Pe raza judetului, volumul criminalitatii este de 2.309 la suta de mii de locuitori, astfel incat Salajul se situeaza pe locul 38, media pe tara fiind de 3.095. A fost inceputa urmarirea penala in 3.278 de infractiuni.
Cat despre delicventa juvenila, au fost executate actiuni in care au fost depistatI 89 de minori fara supraveghere. Fata de 44 s-a luat masura trimiterii la domiciliu, iar 45 au fost internatI in regim de urgenta la Centrul de Servicii Comunitare nr.1 Zalau. Rezultate superi-oare s-au obtinut si in lupta impotriva criminalitatii ce afecteaza patrimoniul, daca avem in vedere ca faptele de acest gen au scazut in 2013 cu 535 fata de 2012, Salajul situandu-se pe locul sase pe tara, ca eficienta a combaterii.
Criminalitatea economico-financiara a crescut
anul trecut fata de 2012
Conform datelor statistice, pe raza judetului functioneaza 14.394 de agentI economici si personae fizice autorizate, cu un plus de 884 fata de anul 2012. Ca urmare a actiunilor investigative si de cercetare desfasurate, s-a inceput urmarirea penala pentru 651 de infractiuni si au fost declinate pentru competenta solutionare 383 de cazuri. A fost prezentata situatia pe genuri de infractiuni. In 2013 aproape s-au dublat cazurile de inselaciune (109) fata de 2012 (59). si cazurile de coruptie au crescut anul trecut la 254, fata de 226 in 2012. Infractiunile de fals au crescut de asemenea la 129, fata de 88 in 2012. Infractiunile comise in seviciu au fost si ele mai multe anul trecut (58), fata de 2012 (46). Numai pe domeniul prioritar “Prevenirea sicombaterea evaziunii fiscale in domeniul comercializarii produselor de tutun” au fost cercetate 75 de persoane, in 110 dosare penale, fiind confiscate peste 270.556 de tigarete.
Se inregistreaza rezultate semnificative la infractiunile incriminate de Codul Vamal, unde Salajul se situeaza pe locul I pe tara, delapidare (11), drepturi de autor (13), infractiuni de serviciu (14), evaziune fiscala (21), coruptie (28).
Saracia si specializarea
infractorilor, factori de risc
pe anul 2014
La finalul raportului, seful inspectoratului, comisar sef de politie Iosif Ghiurca a prezentat factorii de risc pentru anul 2014, precum si prioritatile stop_coloana de actiune. Dintre factorii de risc amintim: instabilitatea sociala si economica a unor zone, manifestata prin cresterea somajului; aparitia unor noi moduri de operare specifice altor tari; specializarea si tehnicizarea grupurilor de infractori in savarsirea faptelor antisociale; cresterea riscului rutier si a lipsei de educatie rutiera; insuficienta resurselor alocate pentru desfasurarea in conditii optime a activitatilor; cresterea actelor de evaziune fiscala.
Ca prioritatI de actiune, Inspectoratul de Politie Judeteana Salaj si-a propus urmatoarele obiective: destructurarea grupurilor infractionale judiciare; intensificarea actiunilor si masurilor de combatere a evaziunii fiscale, contrabandei, spalarii banilor, criminalitatii specifice achizitiilor publice; Se va urmari organizarea capacitatii de actiune a structurilor de siguranta publica pentru cresterea gradului de securitate a cetateanului; gestionarea corespunzatoare a resurselor umane, financiare si logistice, prin prioritizarea acestora in functie de obiectivul stabilit; cresterea gradului de vizibilitate a Politiei Romane.
Salajul are 236 de politisti
la suta de mii de locuitori
Din raport reiese ca in perioada evaluata, adica anul 2013, efectivul inspectoratului a fost completat cu 25 de politisti (trei ofitei si 22 de agenti) noua din acestia ca urmare a absolvirii institutiilor de invatamant ale MAI si 16 mutati din alte unitati. In urma acestor mutatii, la sfarsitul anului trecut erau vacante 59 de functii, din care 11 ofiteri, 46 agentI si doua locuri de personal contractual. Procentul de ocupare a functiilor din statutul de organizare este de 90,54 la suta, rezultand astfel un un raport de 236 de politisti la 100.000 de locuitori, fata de 260, cat prevede statutul de organizare. Numarul total al politistilor salajeni se ridica la 565, cu zece mai mult fata de anul de referinta 2012.
Fara autori necunoscuti
in infractiunile rutiere
In ciuda multiplelor activitatI educative de prevenire, pe raza judetului s-au produs anul trecut 152 de accidente grave de circulatie, cu 18 mai putine ca in 2012, urmarile acestora constand in 20 de persoane decedate si 180 de raniti grav. In functie de cauzele producerii, se constata ca pe primul loc se situeaza abaterile conducatorilor de autovehicule (94 de accidente soldate cu 12 mortI si 125 de ranitI grav). Viteza excesiva ori neadaptarea la conditiile de drum au dus la 44 de accidente cu 8 mortI si 58 de ranitI grav. Abaterile pietonilor au dus la 20 de accidente cu 5 mortI si 15 ranitI grav, iar abaterilor biciclistilor s-au soldat cu 18 accidente cu un mort si 17 raniti. La sfarsitul anului nu au existat dosare cu autori necunoscuti.
Profesionalism
peste media pe tara
La sedinta de analiza a activitatii politiei salajene a participat Ionel Ciunt, prefectul judetului, Tiberi Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau, si si Dan Ghiurca, presedintele ATOP. In luarile lor de cuvant, acestia au apreciat parametrii cantitativi, dar si calitativi ai Inspectoratului de Politie Salaj, in conditiile in care suntem in an de criza si deficitul financiar nu-i unul de neglijat. Totodata, vorbitorii au remarcat profesionalismul politistilor salajeni, care este peste media pe tara, si le-au urat oamenilor in uniforme albastre un an plin de realizari