Infiintarea Politiei Locale in locul Politiei Comunitare va spori atributiile personalului angajat din aceasta structura. Acesta va primi sarcini specifice Politiei Nationale chiar daca angajatii nu au studii de specialitate.
Proiectul de lege care prevede infiintarea Politiei Locale a primit votul unanim al senatorilor. Aceasta va fi organizata tot in subordinea primariilor, distinct de cea nationala, si va prelua atributiile celei comunitare, care se va desfiinta. Totodata Politia Locala va avea competente sporite cum ar fi atributii in privinta circulatiei pe drumurile publice, protectia mediului, urbanismul, mentinerea ordinii publice, evidenta populatiei, comertul, afisajul stradal si inspectia in constructii. Mai mult politistii vor primi dreptul de a folosi arme. Acest proiect este vechi de cativa ani si abia acum senatorii s-au gandit sa-l transforme in lege. In campania electorala parca toti politicienii se gandesc la siguranta cetateanului si voteaza proiecte dupa proiecte. Mai este nevoie de votul deputatilor si legea va fi pusa in aplicare.
Directorul adjunct al Politiei Comunitare Zalau, Radu Marton, spune ca inca nu a vazut proiectul, dar in privinta dreptului agentilor de a primi arme nu considera ca vor fi probleme. Majoritatea agentilor au urmat stagiul militar iar cei care nu stiu sa foloseasca arma, vor invata. Cat despre celelalte atributii care le vor reveni potrivit proiectului, sunt de la alte structuri subordonate primariei, iar pentru supravegherea traficului rutier comunitarii vor trebui sa se specializeze.
Politia Locala se va organiza ca un compartiment functional in aparatul de specialitate al primarului si ca institutie publica de interes local. Va colabora cu structurile teritoriale ale Politiei Romane, Jandarmeriei, inspecto-ratelor judetene pentru situatii de urgenta, precum si cu celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale.