Opt functii-cheie nu au in acest moment titulari si sunt ocupate de sapte imputerniciti si un desemnat

rn

Anul trecut s-au facut pasi importanti in acoperirea deficitului de personal
Gabriel Terhes, comandantul IPJ Salaj, spune ca deficitul de calitate poate fi depasit prin intensificarea pregatirii in teren a politistilor

rn

Inspectoratului de Politie Judetean Salaj are un deficit de 76 de politisti, fapt ce se rasfrange implicit ca un minus important asupra capacitatii de a asigura climatul de siguranta in judet.
Organigrama IPJ Salaj are prevazute 617 posturi, din care sunt ocupate doar 541 de posturi. In IPJ Salaj activeaza acum 106 ofiteri, 411 agenti de politie si 23 personal contractual.
Dupa valul de pensionari din toamna anului 2017, si in 2018 au parasit unitatea 21 politisti, din care 10 prin încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie, 9 prin mutare în cadrul altor unitati si doua alte cazuri.
IPJ Salaj spune ca, pentru acoperirea deficitului de personal, la nivelul Politiei Române s-au elaborat si adoptat masuri legislative si administrative care au avut ca scop încadrarea din sursa externa a politistilor si considera relevant ca în anul 2018 au fost incadrati 38 de politisti (7 ofiteri si 31 de agenti), ca un pas în îndeplinirea obiectivului ministerului de reducere a deficitului de personal.
În prezent, la nivelul inspectoratului sunt împuterniciti pe functii de conducere sapte politisti, iar unul este desemnat sa coordoneze activitatile uneia dintre structuri.
Inspectorul sef de politie Gabriel Terhes, comandantul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, spune ca deficitul de politisti, ca numar, da si deficitul de calitate, dupa plecarea din sistem a multor politisti experimentati, sunt probleme care pot fi rezolvate.
"In momentul de fata avem 87,5 la suta din posturi ocupate. Daca derulam putin in urma, realizam ca in cursul anilor 2017 – 2018, prin diferite forme, avem in jur de 100 de politisti care au plecat din sistem. Daca ne uitam mai atent, ne dam seama ca acestia sunt cei care au plecat cu drept de pensie. Ca sa poata sa indeplineasca conditiile legale de pensionare, trebuia sa fi desfasurat activitati cel putin de 20 – 25 de ani in aparatul politienesc. Ceea ce, pe langa o varsta de peste 47, 48 chiar si 50 de ani, reprezinta si o experienta acumulata pe parcursul acestor ani. Fara discutie ca ne confruntam cu un deficit numeric de personal, dar ne confruntam si cu un deficit de experienta, calitativ, dar care decurge in mod normal din acest proces. Un politist care vine dupa un an de zile de scoala de politie nu poate avea experienta unuia cu 20 de ani de vechime in spate. Exista o asemenea problema, dar eu cred ca, atat prin masurile dispuse de MAI, cat si prin cele luate de IPJ Salaj, trebuie ca aceste mici deficiente sa fie rezolvate. Prin intensificarea pregatirii personalului si prin module de pregatire practica, la care politistii tineri vor participa alaturi de mai multi specialisti din cadrul structurilor operative, inclusiv din structurile de actiuni speciale. Suntem un judet de categorie mica, neexistand o problematica operativa deosebita. Chiar daca fenomenul infractional este in crestere. Avem la nivelul IPJ Salaj, fata de anul anterior, o crestere cu 221 de fapte sesizate", spune seful IPJ Salaj, Gabriel Terhes.

rn

14 politisti cercetati – sase atentionari,
doua mustrari, o amanare a promovarii
in grad si cinci cazuri clasate

rn

La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj au fost cercetati pe parcursul anului trecut 14 politisti, din care doi ofiteri si 12 agenti de politie.
În urma cercetarilor, fata de sase politisti s-a dispus atentionarea scrisa (masura administrativ preventiva), trei au fost sanctionati disciplinar (doi cu mustrare scrisa si unul cu amanarea promovarii în gradul profesional urmator), iar în cinci cazuri s-a dispus clasarea, întrucât nu au rezultat abateri în urma cercetarilor.