Majoritatea politicienilor din Salaj se arata intrigati de propunerea presedintelui Traian Basescu de a-si dona salariul in semn de solidaritate cu populatia, un indemn populist care lasa loc la interpretari jignitoare.
Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca ar fi extraordinar daca politicienii ar accepta sa-si doneze salariile, seful statului apreciind ca acest gest ar dovedi solidaritatea clasei politice cu oamenii in aceasta perioada.
Parlamentarii salajeni au salarii ce se invart in jur de 4500 de lei pe luna.
Prin propunerea facuta, Traian Basescu presupune implicit ca politicienii romani sunt si afaceristi si au alte venituri din care traiesc in afara de salariu. Propunerea poate fi interpretata si ca o asumare la nivel de presedentie a faptului ca politicienii
isi ascund afacerile sub numele rudelor.
SERES DENES: SA DONEZE POLITICIENII MILIONARI
Deputatul UDMR, Seres Denes, este de parere ca cei care ar trebui sa isi doneze salariul sunt „politicienii care au afaceri profitabile, de milioane de euro, aceasta solidaritate nefiind accesibila pentru cei care nu au afaceri si traiesc doar din indemnizatia primita ca parlamentar.”
MIREL TALOS: DACA O FAC TOTI, O FAC SI EU
Liberalul Mirel Talos a fost mult mai scurt, declarand ca „este o solutie buna si daca toata lumea va fi de acord, eu voi fi solidar cu aceasta initiativa”. Avand in vedere la cum s-au impartit opiniile, deputatul penelist are slabe sanse sa isi doneze venitul.
LUCIAN BODE: PUR SI SIMPLU DE ACORD
Din partea „puterii”, deputatul pedelist Lucian Bode declara ca raspunsul sau este categoric da, si pe langa diminuarea salariilor cu 25 la suta, vor conveni la nivel de partid asupra valorii donatiei, deoarece clasa politica ar trebui sa fie solidara cu oamenii in aceste vremuri de criza economica.
IULIU NOSA: UNDE SE DUC BANII?
Pesedistul Iuliu Nosa sustine ca crede in solidaritate, dar daca presedintele isi mentine declaratia conform careia salariile bugetarilor vor fi diminuate cu 25 la suta, se intreaba ce se va face practic cu acesti bani, subliniind astfel indiferent cati bani se economisesc, importanta este administrarea lor eficienta.
FEKETE ANDRAS: SI EU DIN CE SA TRAIESC?
Cititi declaratia mea de avere si calculati daca pot trai fara nici un leu. Cei care au bani destui pot sa-i doneze.
Din partea UDMR, senatorul Fekete Andras a admis ca ar fi de acord cu aceasta „solidaritate” daca ar „mai avea si un alt venit pe langa salariul de senator (cum ar fi: firme, actiuni la Bursa sau conturi de 20 de milioane de euro), sau daca sotia ar avea mai multe firme. Dar cum si ea este bugetar cu o incadrare sub 1.000 de lei, nu se poate. Cititi declaratia mea de avere si calculati daca pot trai fara nici un leu. Cei care au bani destui pot sa-i doneze unde vor: la biserici, la saraci, la azile. Oricum, cu 25 la suta va scadea si salariul meu.”
GHEORGHE POP: ESTE JIGNITOR
O declaratie proclamativa a evaziunii fiscale.
Senatorul Gheorghe Pop este impotriva acestor donatii, considerate a fi un alt joc politic, intreband: „Pentru ce isi doneaza salariul, presedintele Romaniei? Ca sa dea un semnal? Cui? Si ce sa intelegem – ca, oricum, are din ce trai?”. De asemenea, este de parere ca „este o sfidare a bunului simt, este o declaratie proclamativa a evaziunii fiscale. In consecinta, invitatia de a dona salariul de parlamentar, consider ca ii vizeaza pe mai dreptii portocalii, care, desi se dovedeste ca oficial nu au alte venituri decat salariile de parlamentari, in realitate … Ramane ca fiecare roman sa realizeze cat de jignitoare este aceasta oferta gen „cal troian”.
In administratie, parerile sunt impartite… politic
ULTIMA SOLUTIE
Dupa parerea prefectului Vegh Alexandru, donarea salariului in semn de solidaritate „ar fi o ultima solutie”. „Pana sa se ajunga la o astfel de masura ar mai fi de luat in calcul si alte posibilitati, cum ar fi banii cheltuiti in domeniul social, mai concret, fondurile care se aloca prin Legea 416/2001 a venitului minim garantat si aupra carora nu exista posibilitatea vreunui control”. Reprezentantul Guvernului in judet este de acord ca fiecare dintre noi sa faca un efort, dar nu sustine ideea donarii salariului in integralitate, pentru ca traieste din salariu, nu are alte surse de venit si are rate bancare.
O IDEE IPOCRITA
„Nu cred ca ideea de solidaritate, in sine, ar fi rea”, a mentionat presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. „Dar mi se pare o idee ipocrita pentru ca Guvernul avea la indemana, inainte de aceasta, masuri care sa nu necesite diminuarea pensiilor si salariilor. E simplu sa faci dovada unor asa-zise gesturi de solidaritate cand ai venituri foarte mari, dar modul in care e exploatata ideea e unul de imagine”.
O SOLUTIE POPULISTA
Nici primarul urbei de la poalele Mesesului nu pare convins de ideea renuntarii la salariu. Radu Capilnasiu a spus ca nu s-ar dispensa de salariu in totalitate. „Mi se pare o idee putin cam populista. In final, oricum diminuarea salariilor se va aplica la toata lumea”.
SUNT DE ACORD CU REDUCEREA SALARIULUI
Onorica Abrudanu, subprefect al judetului a afirmat ca „fara discutie” ar dona salariul daca ar avea si alte posibilitati (conturi in banci ca alti politicieni). „Dar atata timp cat traiesc din salariu nu se poate. Sunt de acord cu orice masura de reducere din salariu. As reduce la minim toate cheltuielile pentru a fi solidara cu romanii. Am incredere ca vom trece peste acest moment dificil, dar numai impreuna, cu credinta si toleranta. Trebuie sa facem aceste sacrificii pentru a nu amaneta viitorul tarii”.
Politicienii salajeni – solidari, dar prea saraci
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...