In plina campanie electorala si tulburat de vremelnicele dispute politice, poporul roman a trecut cu vederea, din nou, importanta zilei de 20 mai. Pentru cei care au uitat insemnatatea acestei zile solicitam, discret, un scurt exercitiu de memorie. In urma cu 95 de ani, in data de 20 mai, s-a nascut in Bobota, cel care avea sa devina cunoscut si recunoscut ca Seniorul Corneliu Coposu.
Despre Senior, se poate vorbi doar in termeni laudativi, personalitatea sa trezind respect si admiratie pana si celor mai inversunati adversari politici. „Cu dumneavoastra, domnule Coposu, nu se poate negocia, pentru ca nu va intereseaza nici banii, nici functiile politice”, spunea Ion Iliescu. Din vorbele sale se poate desprinde clar verticalitatea salajeanului cu valoare de simbol pentru democratia romaneasca. Nu se poate spune ca Iliescu l-ar fi simpatizat pe Corneliu Coposu, dar a fost nevoit, ca si ceilalti fosti politruci comunisti, sa recunoasca imensitatea personalitatii Seniorului. „Iubit de prieteni si stimat de adversari, disparitia lui va fi greu resimtita in viata publica romaneasca”, scria bunul sau prieten Gabriel {epelea. Si avea dreptate, caci astazi simtim cel mai acut lipsa lui Corneliu Coposu. Ne lipsesc viziunea sa cu adevarat europeana, discursurile sale echilibrate si pragmatismul lui politic. Ce diferenta enorma intre discursul politic al Seniorului si actualii politicieni care atrag electoratul cu mici, bere si manele!
Si evident, mai mult decat orice, ne lipseste moralitatea in politica. Iar Europa ne catalogheaza dupa conducatorii pe care stim sa ni alegem. Cat timp traia Seniorul, Romania era privita cu mai mult respect de opinia publica internationala. La conducerea PN{CD era atunci un om politic adevarat, care a suferit in temnitele Gulagului comunist pentru a-si apara ideile. Papa il primea in audienta, Franta ii decerna titlul de ofiter al Legiunii de Onoare, peste tot, Corneliu Coposu era primit si privit cu respect si admiratie. Si prin personalitatea lui capata si Romania credibilitate.
In anul 1987, cand o buna parte din actualii politicieni romani ocupau functii caldute in aparatul comunist, Coposu afilia la Internationala Crestin Democrata PN{CD, asumandu-si riscuri majore in acea vreme. Seniorul a fost european „avant la letre” si in adevaratul sens al cuvantului. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este legata indisolubil de activitatea si personalitatea lui Corneliu Coposu si ar trebui ca macar in al 12-lea ceas sa ii recunoastem meritele incontentestabile.
Politica fara moralitate – Romania fara Coposu
Articole
Daniel David încearcă reformarea Educației
Reducerea abandonului școlar, adoptarea planurilor cadru pentru învățământul liceal, susținerea carierei didactice și debirocratizarea sistemului de învățământ sunt câteva dintre cele mai importante obiective ale programului de guvernare în zona Educației. Măsuri pentru reducerea abandonului școlar Una dintre marile priorități ale programuluide guvernare este reducerea abandonului școlar. În acest sens se vor continua și se vor dezvolta anumite programe sociale. Masa caldă în toate școlile din România Reducerea abandonului școlar, promit aleșii în programul de guvernare, va…
Mai mult...Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...