Ministrul Sanatatii sustine ca prezenta politistilor la usa bolnavului este, de fapt, pentru „linistea” acestuia.
Verificarea la domiciliu a bolnavilor aflati in concediu medical va incepe peste doua saptamani, adica din 15 mai, data la care Ministerul Sanatatii preconizeaza ca vor fi emise ordinele care vor reglementa aceasta procedura de verificare. Este vorba, pe de-o parte, despre un ordin comun al ministerului cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (institutie care plateste concediile medicale, incepand cu ziua a sasea de indisponibilitate), dar si despre un ordin comun cu Ministerul Administratiei si Internelor, care sa stabileasca exact pana unde poate merge implicarea politistilor in actul de control.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a precizat ca politistii vor participa la aceste controale la domiciliu numai daca cei care verifica (angajatorul, in calitatea lui de platitor al primelor cinci zile de concediu medical, sau casa judeteana de asigurari de sanatate, ce plateste din ziua a sasea) solicita acest lucru. „Este vorba de situatii care implica existenta atingerii ordinii sau linistii publice si pentru a crea inclusiv beneficiarului concediului medical siguranta ca este vorba despre o verificare exercitata de reprezentantii legali”, explica ministrul.
Cu sau fara politisti, verificarile la domiciliu se vor face „din usa casei”, Cseke Attila precizand pentru presa centrala ca este interzisa patrunderea in casa a celor care verifica daca persoana care a solicitat concediu medical se afla la adresa mentionata.
Reamintim ca Ministerul Sanatatii a modificat luna trecuta modalitatea legala de acordare a concediilor medicale, principala schimbare fiind obligativitatea ca beneficiarul acestor concedii sa dea in fata medicului prescriptor o declaratie pe proprie raspundere in care sa mentioneze, pe langa datele personale si cele privitoare la locul de munca, si domiciliul unde va putea fi gasit pe durata concediului medical. In cazul in care o verificare a bolnavului la domiciliu releva faptul ca acesta nu se afla acolo, platitorul concediului poate suspenda plata concediului incepand cu acea zi.
Ministerul Sanatatii spera, astfel, sa descurajeze fenomenul concediilor medicale acordate fara temei, de genul celor in care beneficiarul figureaza ca bolnav, el aflandu-se, de fapt, la munca la tara ori chiar in strainatate. Ministrul Cseke Attila a declarat ca a luat aceasta masura pentru ca aceste concedii medicale, multe nejustificate de existenta vreunei boli, consuma mult prea mult din bugetul Sanatatii, luand, astfel, din fondurile unor domenii care chiar au nevoie de finantare.
„Raul” nu se taie de la „radacina”
In tot acest „tir” orientat catre pacienti, se pierde din vedere faptul ca certificatul medical nu se elibereaza singur si ca problema concediilor medicale s-ar rezolva mult mai usor pornind chiar de la ^radacina^: medicul prescriptor (fie el medic de familie ori medic specialist). Privitor la acestia, singurele modificari din noua legislatie se refera la dublarea amenzilor in cazul in care sunt depistati ca acorda concedii medicale fara respectarea prevederilor legale. Problema este ca amenzi au existat si pana acum, insa ele nu au prea fost aplicate, cum nu vor fi aplicate nici de acum inainte.