De la 1 ianuarie 2010, va functiona si in Romania un sistem de recompensare/sanctionare a asiguratilor
Introducerea sistemului bonus-malus pentru polita auto obligatorie, incepand de anul viitor, ii avantajeaza pe soferii disciplinati, dar ii va arde la buzunare pe cei care provoaca accidente. Potrivit normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, polita va avea preturi variabile, in functie de evenimentele rutiere in care a fost sau nu implicat proprietarul masinii. Vor avea de castigat soferii care nu au facut accidente in decursul ultimului an, pentru ca asigurarea auto obligatorie va fi mai ieftina cu 15-40 de procente, ne-a declarat Mihai Bogdan, directorul Sucursalei Asirom VIG Salaj. In schimb, pentru asiguratii implicati in evenimente rutiere cu daune, contravaloarea politie poate fi majorata chiar si cu 60 la suta.
“Vorbim despre un sistem care va functiona similar cu cel al asigurarii CASCO, unde proprietarul masinii beneficiaza de bonusuri in cazul in care nu a produs nici un accident. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, Comisia de Supravghere a Asigurarilor a creat o baza de date centralizata, in care figureaza toti soferii asigurati, indiferent de compania ai carei clienti sunt”, explica Bogdan.
O astfel de masura ii va determina pe soferii romani sa fie mai precauti in trafic, este de parere reprezentantul Asirom VIG Salaj. Asiguratorii se asteapta ca atat numarul daunelor, cat si cel al fraudelor sa se reduca. Nu de alta dar, considera Mihai Bogdan, cu bonus-malus in functiune, clientii nu vor mai lua asupra lor false vinovatii, pentru ca stiu ca la politele urmatoare vor scoate mai multi bani din buzunar.
Tot de la 1 ianuarie 2010, va intra in vigoare si obligativitatea emiterii politelor RCA in format electronic. Astfel, politele nu vor mai putea fi scrise de mana, ca pana acum, evitandu-se astfel frauda.
Printre codasii Europei
Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sustin ca in aceasta perioada se discuta cu companiile de asigurari pentru a se stabili penalizarile si bonusurile date. Romania se numara printre ultimele tari din UE in care nu functioneaza, inca, un astfel de sistem.