Poliţiştii zălăuani vor intensifica patrulele in şcoli şi vor continua să caute prin baruri elevii ghiulangii.
Ei speră să reducă cu doi la sută violenţa in şcoli printr-o campanie cu durata de un an şi jumătate.

Poliţia Municipiului Zalău a demarat o amplă campanie de prevenire a violenţei in şcoli, impreună cu autorităţile locale şi instituţiile publice implicate in asigurarea ordinii şi promovarea unui comportament social adecvat. Proiectul „Fii atent, violenţa te afectează şi pe tine!” se va derula pe un an şi jumătate, in toate unităţile de invăţămant din municipiu, şi-şi propune reducerea cu doi la sută a cazurilor de violenţă in şcoli.
Gelu Cordea, şeful Poliţiei Municipiului Zalău, a declarat in inceperea prezentării proiectului că motivaţia acestui demers are la bază constatări obiective ale prezenţei violenţei in şcoli. Numai in primele trei luni ale acestui an, in şcolile din Zalău au avut loc 19 fapte de violenţă gravă, nemaipunand la socoteală violenţa verbală intre colegi sau in relaţia elev-profesor.
Printre activităţile propuse in cadrul proiectului se numără: informări preventive la orele de diriginţie şi la şedinţele cu părinţii, intensificare serviciilor de patrulare in şcoli, continuarea acţiunilor de depistare a elevilor chiulangii prin baruri, verificarea comercializării de alcool şi tutun in cadrul unităţilor de alimentaţie publică din interior şi din proximitatea şcolilor, promovarea unor activităţi nonviolente in randul elevilor – proiecţii de filme, intreceri sportive etc.. De asemenea, poliţiştii vor derula proiecte comune cu unităţile de invăţămant care au ca mesaj principal stoparea actelor de violenţă in randul elevilor.
Peste jumătate din elevii din Zalău au fost martori la scene de violenţă in şcoală
Un studiu efectuat de echipa de proiect in perioada 21 februarie – 3 martie pe un eşantion de 370 de elevi din Zalău arată că 56 la sută dintre cei chestionaţi au asistat la scene de violenţă in şcoala la care invaţă, iar 22 la sută au fost victima unui comportament agresiv.
Injuriile şi jignirile sunt considerate de peste 80 la sută din respondenţi ca fiind forma cea mai răspandită de violenţă intre elevi, iar certurile şi conflictele, gălăgia, indisciplina şi cuvintele obscene sunt recunoscute ca violenţe prezente intre elevi de aproape jumătate dintre respondenţi.
Nici profesorii nu se feresc in a-şi manifesta violenţa faţă de elevi. 66 la sută dintre elevi spun că profesorii manifestă cu cea mai mare frecvenţă comportamente agresive precum atitudini ironice, dar şi evaluarea neobiectivă, percepută de 49 la sută dintre respondenţi. La polul opus, 86 la sută dintre elevii chestionaţi spun că printre comportamentele cu frecvenţa cea mai mică se numără pedepsele fizice, urmate de injurii şi jigniri.
Pentru ca tabloul violenţei in şcoli să fie complet, trebuie menţionat că in primul semetru din acest an şcolar peste 3.000 de elevi (aproximativ 10 la sută din totalul elevilor din judeţ) au avut media scăzută la purtare, iar 100 de elevi au fost exmatriculaţi.