Poliția Locala a reușit sa rareasca rascolitorii din gunoaiele Zalaului

imagine-articol0_47329

 

Dezbaterea publica inițiata în aceasta vara de ziarul nostru – cu sprijinul medicului Florin Moldovan, specialist de la Spitalul Județean – pe tema mizeriei din jurul tomberoanelor din Zalau a trezit un real interes în rândul cetațenilor, dar nu a reușit sa „emoționeze” autoritațile pentru gasirea unei soluți viabile, de durata. Cam puțina sensibilitate în fața unui disconfort uriaș pentru cetațeni și fața de un pericol grav de îmbolnavire a populației creat de scormonitorii de gunoaie din punctele de colectare a deșeurilor menajere din Zalau. 

Zgândarite cu ocazia acestei dezbateri, Direcția de Sanatate Publica și Primaria Zalau, au „atins” tematica superficial, iar soluțiile lor s-au focalizat pe intervenția Poliției Locale. Poliția Locala în jos, poliția locala în sus, ca și cum aceasta ar avea un efectiv uriaș și nici o alta atribuție decât sa pazeasca scormonitorii prin gunoaie.
Pâna la urma singura instituție care s-a implicat activ și cu folos, Poliția Locala a facut treaba și ne-a comunicat rezultatele. În baza unui plan conceput de conducerea Poliției Locale s-a reușit diminuare (ca de eradicare nu poate fi vorba) a dezastrului provocat de cei care scormonesc în pubelele și containerele punctelor de colectare a deșeurilor menajere. Împreuna cu firma de salubrizare AVE Ecoserv, s-a stabilit ca 13 puncte de colectare din oraș sa fie supravegheate de polițiștii locali în perioada 1 – 30 septembrie, urmând sa se traga concluzii pentru masuri care sa scuteasca zalauanii de calvarul gunoiului împraștiat. Cert este ca în aceasta perioada s-a observat o prezența redusa a scormonitorilor de gunoaie la punctele de colectare a deșeurilor vizate de acțiunea Poliției Locale. Nu la toate și nu în toate zilele, pentru ca sunt peste 100 de puncte gospodarești în Zalau. stop_coloana
Din comunicatul Poliției Locale Zalau reiese ca în perioada 1 – 30 septembrie au fost aplicate un numar de 115 sancțiuni contravenționale persoanelor care au rascolit în containere dupa bunuri, alimente, obiecte, metale etc. Dintre acestea, 64 au fost amenzi, iar 51 avertismente. În 74 de cazuri scormonitorii nu au putut fi sancționați contravențional și au ales sa curețe mizeria de la fața locului. Au fost averizați și administratorii unor societați comerciale în legatura cu modul de depozitare a ambalajelor. Opt persoane au primit amenzi sau avertismente pentru ca au depozitat pungile cu gunoaie lânga spațiul de depozitare, alte doua pentru ca nu au aruncat pungile în containere etc.
„Cu ocazia verificarilor efectuate în teren – se spune în comunicat – s-a constatat o îmbunatațire a situației privind starea de curațenie din jurul punctelor gospodarești”. Lucian Trif, purtator de cuvânt al Poliției Locale, spune ca în urma rezultatelor constatate timp de 30 de zile se va face un program de masuri pe o perioada mai lunga din an, plan care va putea fi îmbunatațit periodic și ca în vederea eradicarii sau diminuarii acestui fenomen Poliția Locala va desfașura acțiuni comune cu lucratori ai SC AVE Ecoserv Salaj.