Din amenzile in valoare totală de peste 250 de mii de lei date anul trecut de poliţiştii comunitari nu s-au incasat nici cinci la sută.
Anul trecut, Poliţia Comunitară Zalău a impărţit cetăţenilor aproape 2.200 de sancţiuni, din care 1.033 de amenzi in valoare totală de 250.745 de lei. Din suma respectivă, serviciul de impozite şi taxe al primăriei a incasat doar 13.301 de lei. Există mari şanse ca diferenţa să nu poată fi recuperată.
Vecinii gălăgioşi şi cerşetorii sunt principalii actori din peisajul urbei de la poalele Meseşului care contribuie la tulburarea ordinii şi liniştii publice. Intr-un raport de activitate pe anul trecut al Poliţiei Comunitare Zalău se arată că vecinii certăreţi şi zgomotoşi se află in topul comportamentelor deviante inregistrate in municipiu. Agenţii comunitari au intervenit la 2.676 de solicitări din partea cetăţenilor pentru aplanarea unor conflicte casnice, a conflictelor intre vecini şi anumitor stări de pericol identificate de cetăţeni in apropiere de domiciliu. La acestea se adaugă alte 1.910 sesizări venite din partea cetăţenilor referitoare la deficienţe privind iluminatul public, acoperirea gurilor de canal, curăţenie stradală etc., şi care au fost transmise instituţiilor competente să le soluţioneze.
Ţiganii pun pe foc procesele verbale intocmite de comunitari
Pe locul doi, cu 1.500 de intervenţii din partea comunitarilor, se numără actele de cerşetorie. An de an, municipiul adună tot mai mulţi cerşetori. Ne agasează pretutindeni: in preajma lăcaşelor de cult, magazinelor alimentare sau in pieţe. Mai grav este că foarte mulţi copii sunt puşi să cerşească de cei care se numesc „părinţi”. Doar anul trecut, agenţii comunitari au predat Centrului „Speranţa” 26 de copii care erau puşi de părinţi să apeleze la mila publică.
Amenzile nu-i sperie pe cerşetori şi pe răscolitorii de gunoaie, dovadă fiind faptul că din 518 amenzi aplicate pentru nerespectarea normelor de ordine publică, in valoare totală de peste 139 mii de lei, s-a incasat doar un procent. „Şansele să recuperăm restul sumelor sunt foarte mici, pentru că aceste categorii de persoane, precum cerşetorii şi căutătorii de gunoaie, nu le plătesc şi nici nu au bunuri care să le fie confiscate”, a subliniat Mircea Bara, directorul Poliţiei Comunitare Zalău.
Bile negre pentru zălăuani
Nu mai puţin de 412 amenzi, in valoare totală de aproape 95 de mii de lei, au acordat comunitarii cetăţenilor care au uitat de responsabilităţile civice in păstrarea curăţeniei pe domeniul public, inclusiv pe staţiile verzi. Chiar şi dintre aceştia, doar 12 la sută şi-au plătit amenzile pentru incălcarea normelor de convieţuire in comunitate.
O bilă neagră şi pentru persoanele care au fost prinse de agenţii comunitari desfăşurand activităţi comerciale stradale ilicite sau fără a avea autorizaţie pentru a vinde in pieţe. Din 14 amenzi aplicate, in valoare de 11.160 de lei, nu s-a plătit nici una.
Poliţia comunitară dă amenzi degeaba
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...