Abuzurile de orice fel asupra animalelor, indiferent că este vorba de animale domestice sau sălbatice, sunt principala grijă a Poliţiei Animalelor din Sălaj, proaspăt infiinţată. Ieri s-a tăiat panglica pentru inagurarea oficială şi inceperea activiţăţii Inspectoratului General de Poliţie pentru Protecţia Animalelor (IGPPA) şi a Inspectoratului Judeţean Sălaj a Comisariatului pentru Societate Civilă (IJSCSC) – Centrul Teritorial Sălaj, pe strada Mihai Eminescu numărul 43 din Municipiul Zalău.
IGPPA Sălaj are ca scop medierea şi soluţionarea problemelor care implică abuzuri impotriva animalelor. Inspectoratul nu se substituie autorităţilor de stat, dar urmează in următoarea perioadă să incheie parteneriate cu acestea, prin care organizaţia, odată sezisată, să aibă dreptul să aplice sancţiuni, pedepse şi chiar decăderea din drepturi, in funcţie de gravitatea problemei. „Sperăm in viitorul apropiat să se incheie parteneriatele cu autorităţile pentru a pune in practică aceste demersuri. In celelalte judeţe, prin hotărare de Consiliul Local, avem delegare pentru aspecte care nu sunt prevăzute in legile speciale 205/2004 şi legea 9/2008 privind protecţia animalelor, cum ar fi de exemplu luptele organizate intre caini”, a precizat Emilian Prodan, şeful IGPPA. Inspectoratul va face mai mult decat să aplice amenzi, pe care oricum o mare parte dintre acuzaţi nu le plătesc; va cere pedepsirea vinovaţilor şi retragerea drepturilor.
La nivelul judeţului Sălaj, Duma Eleonora Magdalena are funcţia de comisar sef al IGPPA, şi alături de opt persoane formează echipa de start a Inspectoratului. In următoarele 30-40 de zile speră că vor avea dotările necesare pentru a-şi desfăşura activitatea. A nu se confunda insă funcţia de comisar cu gradul de comisar care se găseşte in organele autorităţilor de stat.
Sălăjenii pot sesiza cazurile de incălcare a legii privind protecţia animalelor, cum ar fi abuzul, aplicarea de rele tratamente sau acte de cruzime asupra acestora, prin adresarea directă la sediul inspectoratului. Apelurile de urgenţă de la 112 care implică animale vor fi direcţionate in viitorul apropiat către inspectorat.
IGPPA are o structură neguvernamentală şi a fost infiinţată in anul 2009, la nivel central, la iniţiativa organizaţiilor neguvernamentale de protecţia animalelor şi a Comisariatului pentru Societate Civilă. Modelul de poliţie a animalelor este imprumutat din ţări precum Statele Unite, Marea Britanie sau Olanda şi Belgia, unde sistemul este foarte dezvoltat.
In prezent, la nivel naţional există in 15 judeţe centre teritoriale, iar potrivit lui Emilian Prodan, şeful IGPPA, in următoarele trei luni va exista acoperire in toate judeţele. La inaugurarea Inspectoratului din Sălaj au participat reprezentanţi ai inspectoratelor din ţară, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.