Sălăjenii cu vârsta până în 40 de ani pot să ceară, începând de luni, 16 mai, până la 50.000 de euro pentru afaceri în agricultură.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis luni sesiunea de depunere a cererilor de finantare în 5 linii de bani europeni importante, în valoare totală de 541 de milioane de euro, finanțate prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru tineri fermieri, pentru ferme mici, pentru exploatații agricole și pentru grupurile de producători.
Oamenii de afaceri din domeniul agricol și alți solicitanți pot depune cererile de finanțare în intervalul 28 aprilie – 31 octombrie 2016, pentru investiții în exploatații agricole (Submăsura 4.1); pentru instalarea tinerilor fermieri (Submăsura 6.1) și pentru dezvoltarea fermelor mici (Submăsura 6.3). Sesiunea de primire a proiectelor este deschisă până la 31 octombrie 2016, ora 16.00 pentru aceste trei submăsuri.

Submăsuri noi finanțate
În acest an se deschid pentru prima oară Submăsura 16.4 – “Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lantul de aprovizionare în sectorul agricol” și Submăsura 16.4a – “Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol”. Pentru aceste două submăsuri, sesiunea de depunere se a început în aprilie și se desfășoară până la 31 iulie 2016, ora 16.00.

Depunerea proiectelor
Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line, pe pagina oficială a Agenției www.afir.info pentru submăsurile 4.1, 6.1, 16.4, 16.4a.
Solicitările de finanțare prin submăsura 6.3 se depun în format tipărit și electronic la sediile Oficiilor Judetene ale AFIR în zilele lucrătoare ale săptămânii în intervalul orar 09.00 – 14.00 și în ultima zi a sesiunii (31 octombrie 2016) în intervalul orar 09.00 – 16.00.

Descrierea Submăsurii 6.1 – 50.000 de euro pentru tineri fermieri
Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri (6.1) este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi sau conducători unici ai unei exploatații agricole.
Obiectivele submăsurii 6.1 sunt: Creșterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca șefi sau conducători de exploatație, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanțurile alimentare integrate; Îmbunătățirea managementului, creșterea competitivității sectorului agricol și sprijinirea procesului de modernizare și conformitate cu cerințele pentru protecția mediului, igiena și bunăstarea animalelor și siguranța la locul de muncă; Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunostințe de bază, în vederea instalării ca șefi sau conducători ai exploatației agricole. Încurajarea tinerilor și a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naționale în general.

Condițiile ca să fii beneficiar
Tinerii fermieri, în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole, înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deține competențele și calificările profesionale stop_coloana adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
Persoanele juridice în care un tânăr fermier, în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective.
Sprijinul neramburdabil va fi de maximum 50.000 Euro. Va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75 la sută din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și
25 la sută din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

Recomandări privind completarea Cererii de Finanțare pentru proiecte PNDR
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recomandă solicitanților de fonduri nerambursabile acordate prin PNDR 2020 să folosească la depunere cea mai recentă versiune a Cererii de Finanțare și a Cererii de Plată, disponibile pe pagina oficială a Agenției (www.afir.info), pentru a evita generarea de erori tehnice la încărcarea Cererii de Finanțare în sistemul informatic de depunere al AFIR.
Astfel, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) îi sfătuiește pe cei care depun proiecte să completeze mai întâi toate documentele anexe la Cererea de Finanțare și, ulterior, chiar înainte de a depune proiectul, să descarce și să completeze Cererea de Finanțare.
În cazul în care nu se utilizează ultima versiune a Cererii de Finanțare, pot apărea neconcordanțe cu aplicațiile disponibile și proiectul să fie respins de sistemul electronic de depunere.
AFIR realizează periodic update-uri (actualizări) de ordin tehnic pentru a asigura, atunci când este cazul, compatibilitatea dintre versiunile formularelor și sistemul informatic.
Menționăm, totodată, că recomandarea folosirii ultimei versiuni disponibile este valabilă și pentru completarea Cererii de Plată, tocmai pentru a evita eventuale erori de ordin tehnic și pentru a scurta timpul de încărcare a Cererii în sistem.

Consultați Ghidul Solicitantului
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale reamintește tuturor celor interesați că, începând cu 28 aprilie 2016 primește proiecte de investiții în cadrul primei sesiuni de depunere a proiectelor aferente anului 2016, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Alocarea bugetară disponibilă în această sesiune pentru cei care doresc să dezvolte proiecte europene în agricultură și dezvoltare rurală este de peste 541 milioane de euro pentru submăsurile lansate pe 28 aprilie 2016.
Pentru întocmirea proiectelor de investiții, solicitanții pot consulta Ghidul Solicitantului, disponibil pe site-ul Agenției, www.afir.info, la secțiunea “Investiții PNDR”, în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.