De aproximativ două săptămâni, românii s-au înghesuit la medic să-şi activeze cardul de sănătate. Sistemul mergea cu chiu, cu vai, făcând mofturi ca un copil mic. Am fost şi eu la medic luna trecută şi, profitând că nu aştepta nimeni, am rugat-o pe asistentă să-mi activeze cardul, să evit „nebunia” ce avea să vină, inevitabil, începând cu 1 mai, când cardul devenea obligatoriu. Asistenta, amabilă, mi-a spus că de mai bine de o săptămână nu reuşesc să intre în program şi nu-mi poate activa cardul. Am plecat cu gândul că, poate, data viitoare voi avea mai mult noroc. De luni, însă, adică din 4 mai, plângerile la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate din ţară, inclusiv din Sălaj, au început să curgă gârlă. Oamenii spun că stau cu orele până medicul reuşeşte să acceseze sistemul sau sunt trimişi pur şi simplu acasă pentru că nu li se pot deconta serviciile fără cardul de sănătate. Colac peste pupăză, când toată ţara „ardea” din pricina noului sistem, prima declaraţie venită de la preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a fost că nu sunt plângeri. Nu a durat mult până când Ciurchea anunţa peste 70 de sesizări primite luni privind probleme legat de funcţionarea cardului. Ironia, dacă o putem numi aşa, e că Ciurchea a anunţat sancţiuni drastice pentru cei care stop_coloana nu acordă servicii medicale, ce pot merge până la întreruperea contractului cu CNAS. Dar cum pot să acorde medicii servicii medicale din moment ce sistemul nu merge, cardul nu poate fi folosit, iar singura metodă prin care CNAS decontează serviciile medicale de la 1 mai este prin folosirea cardului de sănătate? E o întrebare la care autorităţile nu au oferit un răspuns, doar s-au aruncat să impună sancţiuni medicilor care, din vina sistemului nefuncţional, au de ales între a plăti din buzunar serviciile oferite sau să trimită bolnavii acasă. E clar că Ministerul Sănătăţii, iniţiatorul noului sistem, este depăşit de ce a făcut. Şi ajungem din nou noi, plătitorii la asigurările de sănătate, să tragem şi ponoasele. Să ne tratăm pe banii noştri nu putem, ca nu-i avem; plătim deja asigurarea la stat. Iar dacă sistemul informatic al cardului de sănătate nu devine repede funcţional, nu ne rămâne decât să ne tratăm după ureche şi să sperăm că „a fi bine”…
Pocinog in Sănătate
Articole
Trăim, cântăm și simțim românește!
“Și e despre tine, dulce Românie, mândru plai cu pământ rupt din rai….Avram Iancu, Ioan Cuza și Ștefan au luptat, da da, aici în țara mea…”, au intonat, joi, copiii clasei a VI-a C, însoțiți de vocile zglobii, entuziaste și luminoase ale celorlalți elevi ai Școlii Gimnaziale “Simion Bărnuțiu” Zalău. Și nu putea să nu te încerce un sentiment de emoție, apartenență, recunoștință și mândrie de țară… Dragostea de țară este un sentiment superior: înseamnă grijă, respect…
Mai mult...Elevii și profesorii pot fi premiați de autoritățile locale și pentru alte tipuri de concursuri decât cele aprobate de Minister
Legea prin care consiliile judeţene şi consiliile locale vor putea asigura fonduri pentru premierea elevilor cu rezultate deosebite şi la alte concursuri decât cele aprobate anual de Ministerul Educaţiei a fost promulgată miercuri, 27 noiembrie, de președintele Klauss Iohannis. De asemenea, în baza aceleași legi, pot fi premiați elevii care au obţinut media 10 la examenele de evaluare naţională şi bacalaureat, dar şi a cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora. Actul normativ completează în acest…
Mai mult...