Partidul Național Liberal a depus la Consiliul Județean Salaj o plângere prin care solicita administrației județului revocarea a șase hotarâri ale Consiliului Județean, pe care liberalii le considera întocmite în afara legii.
Sunt contestate de fapt hotarârile prin care a fost constituit Consiliul Județean Salaj și cele care au stabilit modul de organizare și funcționare a administrației județene. Cu alte cuvinte. PNL Salaj vrea practic desființarea Consiliului Județean Salaj constituit dupa alegerile locale din 5 iunie.
Liberalii, cel mai probabil, se vor îndrepta și în instanța împotriva celor șase hotarâri. Plângerea PNL Salaj a fost discutata în ședința Consiliului Județean Salaj de ieri, 31 august, însa fara a se ajunge la o concluzie.
Hotarârile pe care liberalii considera ca au fost adoptate în afara legii
PNL Salaj, prin președintele Lucian Bode, cu domiciliul procesual ales la cabinetul de avocat al lui Bogdan Ilea, cere revocarea a șase hotarari.
Bode cere revocarea urmatoarelor acte administrative: Hotarârea CJ Salaj nr. 90/26.06.2016 – privind alegerea comisiei de validare a Consiliului Județean Salaj; Hotarârea 91/26.06.2016 – privind validarea mandatelor de consilieri județeni; Hotarârea nr 92/26.06.2016 – privind constituirea Consiliului Județean Salaj; Hotarârea nr 93/26.02.2016 – privind alegerea președintelui Consiliului Județean Salaj; Hotarârea 94/26.06.2016 – privind alegerea vicepreședinților Consiliului Județean Salaj și Hotarârea 95/26.06.2016 – privind stabilirea numarului, denumirii și componenței comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Salaj pe principalele domenii de activitate.
PNL considera ilegale data constituirii CJ și faptul ca liberalii nu fac parte din comisiile de specialitate
În plângerea ce a fost pe masa tuturor consilierilor județeni în ședința de ieri, 31 august, Lucian Bode descrie motivele pentru care cere revocarea celor șase hotarâri ale Consiliului Județean Salaj.
„În urma alegerilor pentru autoritațile administrației publice locale din 05.06.2016, în conformitate cu prevederile art. 30 din Legea 215/2001 a administrației publice locale, republicata, Prefectul județului Salaj a emis Ordinul nr 170/08.06.2016 privind convocarea consilierilor județeni în ședința de constituire a Consiliului Județean Salaj pentru data de 22.06.2016. (…) Ulterior, prin Ordinul nr. 117/15.06.2016, prefectul județului Salaj a modificat data constituirii Consiliului Județean Salaj, aceasta urmând sa aiba loc în 24.06.2016. La aceasta data, la ședința de constituire, din 31 de consilieri județeni au fost prezenți doar 19 consilieri, nefiind întrunit cvorumul necesar de doua treimi. Raportat la acest aspect, deși a doua ședința ar fi trebuit sa aiba loc în data de 27.06.2016, aceasta a fost convocata ad-hoc pentru data de 26.06.2016, în aceasta ședința fiind adoptate și hotarârile a caror anulare o solicitam. Desașurarea ședinței de constituire cu o zi mai devreme decât termenul prevazut expres în articolul 30 din Legea 215/2001 republicata constituie un viciu de natura sa atraga anularea hotarârilor adoptate în aceasta ședința, fiind încalcate orevederi imperative ale legii. Spre exemplu, în cazul ședinței de constituire a Consiliilor locale, care nu au întrunit cvocrumul necesar pentru constituire în mod legal, ședința a fost convocata în mod legal la 27.06.2016”, se arata în documentul PNL Salaj.
PNL Salaj contesta și modul în care au fost realizate comisiile de specialitate din Consiliul Județean Salaj.
„În ceea ce privește Hotarârea Consiliului Județean nr 95/26.06.2016 privind stabilirea numarului, denumirii și componenței comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Salaj, pe principalele domenii de activitate, se impune anularea ei și pentru motivul ca s-au încalcat prevederile art. 10(2) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Județean Salaj, adoptat prin HCJ nr 79/2016, care prevede ca un consilier face parte din 1 – 3 comisii, dintre care una este comisia de baza. Din analiza acestei hotarâri, se poate observa ca deși se stabilește structura comisiilor de specialitate și numarul de membri ai fiecarei comisii, astfel încât sa se asigure prezența în aceste comisii a tuturor celor 31 de consilieri județeni, doar 21 de consilieri județeni au fost votați pentru a face parte din aceste comisii, în fapt, consilierii Partidului Național Liberal, în numar de 10, nefiind votați pentru a face parte din aceste comisii, deși prin regulamentul menționat anterior și care reprezinta cadrul procedural organizațional în care își desfașoara activitatea Consiliul Județean, fiecare consilier județean trebuind sa faca parte din cel puțin o comisie de specialitate. Pentru acest motiv, comisiile sunt constituite neregulamentar, cu încalcarea regulamentului de organizare, și, pe de alta parte, consilierii județeni ai Partidului Național Liberal sunt în imposibilitate de a-și desfașura activitatea în vreo comisie de specialitate, deși aceasta este una din prerogativele elementare de exercitare a mandatului de consilier, fiind de asemenea o obligație a consilierilor, reglementata ca atare în regulamentul de organizare și funcționare”, se mai arata în documentul PNL Salaj.
Liberalii sunt pe punctul de a merge în instanța pentru a cere revocarea celor șase hotarâri.