Sălajul este invitat pentru prima dată pentru a-şi expune produsele tradiţionale şi meşteşugurile la Festivalul Tradiţiilor Populare.
Pălinca de Sălaj, vinul de Borla şi ceapa de Pericei sunt cateva dintre produsele locale cu care judeţul Sălaj se va mandri la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare care se va desfăşura in cadrul Complexului naţional muzeal „Astra” din Sibiu, in perioada 12-14 august. Festivalul invită in fiecare an cateva judeţe care să-şi prezinte tradiţiile populare specifice, Sălajul fiind pentru prima dată invitat la acest festival de amploare.
Artiştii cu care ne mandrim
Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a avut greaua misiune de a desemna care sunt produsele tradiţionale, folclorul şi meşteşugurile specifice judeţului Sălaj. La secţiunea arte religioase, Alexandra Ligia Bodea şi Olga Orţan vor expune la Sibiu icoane pe sticlă şi icoane pe lemn, iar la arte literare orale ne vor reprezenta rapsozii populari Ileana Graţiana Pop din Ciumărna şi Florica Cristea din Cizer. Folclorul sălăjean se va auzi prin vocea tinerelor soliste de muzică populară Alexandra Preda şi Adelina Borzan, acompaniate de taraful format din membrii orchestrei „Meseşul” a Consiliului Judeţean Sălaj. Ansamblul de dansuri populare „Meseşul” va prezenta o suită de jocuri populare romaneşti şi maghiare.
Meşteri populari sălăjeni
Meşterii populari din satele sălăjene nu vor lipsi de la parada tradiţiilor populare romaneşti de la Sibiu, astfel: Ileana Graţiana Pop şi Florica Criste cu cusătorie – ţesătorie, Ştefan Bara din Fildu la cioplit in lemn, Csibi Csabi din Borla la olărit, Petru Teglaş din Var la impletituri de nuiele Augustin Mureşan din Garbou meşter clopar şi Anton Stoica din Mirşid – meşter fierar.
Bucătărie sălăjeană cu ceapă de Pericei
Vor impărtăşi din secretele bucătăriei tradiţionale echipa de bucătari formată din Mircea Groza, Silvia Hodiş, Nastasia Boticaş şi Flavius Lucăcel. Bucatele tradiţionale vor fi servite langă pălinca de Sălaj prezentată de Asociaţia producătorilor de pălincă naturală din Sălaj şi de vinul de Borla. In această ediţie a fost invitată şi cate o comună, din judeţul nostru fiind selectată comuna Pericei pentru prezentarea cepei – produs tradiţional, cu care a intrat in Cartea Recordurilor prin impletirea celei mai mari cununi de ceapă, de 5,4 kilometri.
Pălinca de Sălaj şi ceapa de Pericei, la Festivalul Tradiţiilor de la Sibiu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...