decembrie 5, 2025

Pălinca de Peceiu duce numele satului sălăjean in toată lumea

imagine-articol0_41430

Dumitru But este un sălăjean originar din satul Peceiu. Se mândreşte cu o tradiţie a familiei în a face pălincă de peste 100 de ani. Ne povesteşte cu drag cum, din dorinţa de a duce tradiţia familiei mai departe, în urmă cu 22 de ani a revenit din Baia Mare în Peceiu, unde şi-a construit propria “horincie”. Dumitru ne-a dezvăluit secretul unei pălinci de calitate, apreciată peste graniţele ţării şi chiar peste ocean. “Mai întâi se culeg prunele, însă şi acestea trebuie selectate cu mare atenţie, doar cele destul de coapte, care cad din pom, trebuie puse la fermentat. Niciodată nu scutur pomul. Apoi le las în căzi de lemn la fermentat o lună jumate, două, până când observ că sunt destul de fermentate să le fierb. După ce le fierb prima dată, scot vodkă din ele, care are undeva la 18 – 26, până la 36 de grade alcool. Apoi, vodka o pun din nou la fiert. Acesta este cel mai important moment. E noaptea aceea când stai lângă focul făcut sub cazan, îţi prăjeşti cartofi în jar şi ţi se face dor de cei de acasă. În momentul acesta, trebuie să ai răbdare, pentru că pălinca se va prelinge în stropi din cazan în recipient. Aşa se face o pălincă adevărată de Peceiu”, ne explică Dumitru. Pălinca de Peceiu a fost expusă în premieră şi în satul ei de origine, la un stand amenajat anul acesta cu ocazia sărbători satului. Până acum, produsul nu a mai fost expus la nici un târg de produse sălăjene. Cu toate acestea, Pălinca de Peceiu este foarte căutată în alte judeţe. Dumitru ne spune cu mândrie că a vândut la unele târguri până la două sute de litri de pălincă. A expus produsul sălăjean cu precădere în Satu Mare şi Maramureş, la Baia Mare, Negreşti-Oaş, Vişeu sau Şomcuta Mare. Tot de la Dumitru mai aflăm că a avut sute de comenzi din toată ţara. “Am vândut pălincă în Constanţa, la Bucureşti, în America, chiar şefi de stat şi zeci de miniştri au băut din această pălincă”, stop_coloana se mândreşte peceianul Dumitru. Nu are încă o linie de producţie proprie, dar se mândreşte cu eticheta înfăşurată în tricolor, pe care a imprimat panorama satului natal şi una din emblemele judeţului Sălaj, Castrul Roman de la Porolissum. Dumitru ne promite că, dacă va merge treaba şi pe viitor, îşi va construi la Peceiu propria linie de îmbuteliere pentru deja renumita Pălincă de Peceiu. O altă mândrie a producătorului sălăjean este trecută pe etichetă. “Termen de garanţie nelimitat”. Acesta ne-a povestit că are pălincă veche de zeci de ani, iar în timp pălinca capătă “un gust deosebit”. Dumitru recomandă sălăjenilor să consume pălincă înainte de a mânca celebrele “piroşte” sălăjene sau înainte de a consuma carne bogată în grăsimi deaorece “pălinca are rolul de a îmbogăţi pofta de mâncare”.

An bun pentru producătorii de pălincă

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Sălaj spun că re-colta de anul acesta, comparativ cu cea din anul precedent, este în creştere. “Depinde de fiecare gospodărie, însă, în cea mai mare parte, producţia de prune de anul acesta este mai bună decât cea din anul precedent”, dă asigurări Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj. Din datele furnizate de Direcţia Agricolă, instituţia fermierilor sălăjeni are în contabilitate 1.541 de hectare cultivate cu pruni. Producţia la care se aşteaptă anul acesta este de 9 – 10 tone de prune la hectar.