Lipsa de idei politice a actualei puteri, materializata prin redesemnarea lui Emil Boc ca si prim ministru al Romaniei, ar putea sa aiba echivalent si in plan socio-economic, unde noul guvern, aflat acum in chinurile facerii, va veni, se pare, cu o masura care denota lipsa oricarei viziuni cu privire la scoaterea tarii din criza. Este vorba despre foarte posibila extindere a diminuarilor salariale din sectorul bugetar la intreg anul viitor, diminuare anuntata de tot mai multe voci din cadrul ori din apropierea PD-L. E-adevarat, FMI a cerut diminuarea cheltuielilor publice, in 2010, cu trei miliarde de euro, pentru incadrarea in deficitul bugetar stabilit, insa este foarte putin probabil ca reprezentantii fondului sa fi solicitat, in mod expres, ca aceasta diminuare sa se faca exclusiv pe spinarea bugetarilor. Este foarte putin probabil ca FMI-ul sa le fi interzis celor de la Bucuresti sa reduca, spre exemplu, de dragul economiei, bugetele de achizitii ale Parlamentului sau ale Guvernului, cum la fel de improbabil este si ca „bancherii” fondului n-ar fi de acord ca aceasta diminuare sa se faca printr-o limitare a subventiilor statului in companii si societati mentinute in viata doar prin astfel de mijloace. Problema este ca astfel de masuri i-ar impiedica pe „baietii buni” sa-si mai incaseze comisioanele din achizitii si i-ar lasa fara functii pe directorii pusi cu dedicatie la conducerea societatilor subventionate de stat. Si atunci nu ramane decat ca economia ceruta sa se faca ciupind cate un milion, doua, cinci, de la bietul bugetar, a carui singura vina este, eventual, ca a votat prost. Dar ce vina au copiii, care vor sta lunar cateva zile acasa, pentru ca, dupa ce se vor intoarce la scoala, sa li se toarne cu palnia in cap materia care trebuie recuperata din cauza liberelor fara plata? Si ce vina au bolnavii, care vor fi trimisi acasa pentru ca asistentele si medicii vor trebui sa-si ia, la randul lor, concedii fara plata? Si, in ultima instanta, ce vina avem noi, cu totii, ca cei pe care, direct sau indirect, i-am ales sa ne conduca, sunt incapabili sa ne faca viata mai buna?
Platim toti pentru incompetenta unora
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...