Din 2016, nu mai putem alege să plătim taxele locale înaintea amenzilor. Orice ban virat primăriilor ajunge automat la amenzi. Amenzile vor fi primele datorii care se achită la bugetul local, înaintea taxelor pentru clădiri şi maşini. Cel puţin aşa prevede noului Cod de procedură fiscală, care modifică ordinea de stingere a obligaţiilor fiscale.
În prezent, contribuabilii pot alege ce tipuri de datorii plătesc mai întâi la bugetele locale. Noul Cod de procedură fiscală, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, modifică ordinea de stingere a obligaţiilor fiscale. Astfel, la art 165, alin 2, este prevăzut că “în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală”.
stop_coloana Este vorba, în principal, de amenzi date de poliţia rutieră sau de poliţia locală pentru încălcarea normelor de circulaţie, de parcare sau de convieţuire şi ordine publică.
Ineficienţa colectării amenzilor a dus la reintroducerea plăţii lor cu prioritate, în noul Cod de procedură fiscală. Prevederea a mai existat în legislaţie înainte de 2012, an în care ordinea de stingere a obligaţiilor fiscale a fost modificată, permiţându-le contribuabililor să aleagă datoriile pe care le plătesc cu prioritate.
Plata amenzilor, inainte de toate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...