Persoanele care nu au cotizat la pensii pot plăti retroactiv pentru ultimii cinci ani.
Persoanele care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii pot plăti contribuţiile retroactiv, pentru o perioadă de maximum cinci ani, potrivit ordonanţei de urgenţă nr.94/2010 au anunţat reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Sălaj.
Persoanele interesate vor incheia un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii. Contractul de asigurare socială poate fi incheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, domiciliu sau reşedinţă, care nu are calitatea de pensionar la data incheierii contractului, nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia in perioada pentru care solicită asigurarea şi care nu a avut obligaţia asigurării in sistemul public de pensii in perioada pentru care solicită o astfel de asigurare. Acesta se incheie numai pentru perioade anterioare, pentru cel mult cinci ani anteriori incheierii contractului. Cei cinci ani se pot constitui din cel mult perioada noiembrie 2005-noiembrie 2010.
Baza lunară de calcul a sumelor datorate de persoanele care vor să plătească retroactiv pentru ultimii ani şi să beneficieze astfel de vechime in plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe ţară, garantat in plată,reglementat de legislaţia in vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicită asigurarea in sistemul public de pensii. Cei interesaţi trebuie să plătească intre 27,5 şi 31,5 la sută din valoarea salariului lunar minim brut pe ţară, asa cum a fost el reglementat prin acte normative din 2005 şi pană acum, sumă care va fi actualizată cu indicele de inflaţie. De exemplu, in anul 2005 se va lua in considerare salariul de 310 lei, cat era atunci salariul minim pe economie, iar in 2009 şi 2010, un salariu de 600 de lei. |i se vor aplica procentele pe care ar fi trebuit să le plătească atat angajatorul, cat si angajatul. Iar contribuţiile sunt, incepand cu februarie 2009, de 31,3 la sută din salariu (20,8 la sută partea angajatorului şi 10,5 la sută, ceea ce ii revenea salariatului). Astfel, la un salariu minim de 600 de lei, o persoană trebuie să vireze la fondul de pensii aproape 188 de lei, pentru fiecare lună de contribuţie.
Avantajul incheierii unui astfel de contract constă in completarea stagiului de cotizare şi să beneficieze de pensie. Unele persoane nu s-ar putea pensiona fără aceste perioade, neavand stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, iar alte persoane pot realiza un stagiu de cotizare mai mare, obţinand ,in viitor, un cuantum mai mare al pensiei, au explicat reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii. In prezent, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
Sumelor vor fi plătite fie intr-o singură tranşă, fie eşalonat, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010. Perioada pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale va constitui stagiu de cotizare in sistemul public de pensii. Facilitatea privind plata retroactivă va fi valabilă doar pană la sfarşitul anului 2010.
Plată retroactivă pentru pensie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...