Cultura de grau după grau se poate aplica doar un singur an, astfel riscăm să inmulţim bolile şi dăunătorii acestei plante.
Potrivit ştiinţei agricole, alegerea unei bune plante premergătoare poate aduce un spor de producţie cu 50 la sută mai mare faţă de monocultură. Acest fapt trebuie să ne dea de gandit. Din păcate nu cultivăm in asolament agricol leguminoase anuale sau perene, precum mazărea, fasolea soia, tifoiul sau lucerna, deşi fiecare cunoaşte avantajele acestora ca producţie marfă cu posibilităţi de valorificare bună şi pe cele a contribuţiei lor la imbogăţirea solului in azot şi a refacerii structurii solului. Rezultate bune s-ar produce dacă am cultiva rapiţă, in, canepă, cartofi timpurii, culturi care de asemeni se pot valorifica sigur şi bine pentru producătorul agricol. Cand folosim planta premergătoare floarea soarelui, prumbul boabe, sfecla furajeră, acestea ar trebui recoltate pană la 20 septembrie. Recoltarea mai tarziu a acestor culturi este un risc asumat, pentru că in general aceste plante sunt mari consumatoare de apă, terenul se lucrează greu şi se intarzie mult cu semănatul faţă de perioada optimă. Tot aici trebuie amintit faptul că graul şi porumbul au şi boli comune de care trebuie să ţinem saema. Cultura de grau după grau se poate aplica doar un singur an, astfel riscăm să inmulţim bolile şi dăunătorii graului, care apoi ne creează mari probleme de diminuare a producţiei, ori pentru a combate chimic, ne trebuie bani, lucrări repetate şi poluare cu substanţe chimice. Avantajul graului intr-un singur an este acela că, recoltat in vară, permite efectu-area lucrărilor solului, se pot aplica ingrăşăminte chimice şi combate buruienile. Pentru un proprietar cu o suprafaţă intre 2,5-3 hectare specialiştii propun un asolament de cinci ani astfel: anul unu – porumb, anul doi – floarea soarelui, anul trei – grau, anul patru – trifoi, anul cinci -grau. Incercaţi şi nu veţi regreta!