Va prezentam in randurile de mai jos cateva remedii de plante medicinale, excelente pentru insanatosirea ficatului atins de boala, remedii de mare ajutor inclusiv suferinzilor de ciroza hepatica.
Rostopasca, pufulita si anghinare
Rostopasca este o planta recunoscuta in fitoterapie pentru proprietatile sale antivirale, drenoare si regenerative ale celulei hepatice, fiind eficienta in toate tipurile de hepatita: A, B, C, D si E. Pufulita cu flori mici este un remediu traditional in medicina populara romaneasca, fiind utilizata in hepatite si ciroze hepatice. Anghinarea, pe langa faptul ca este un excelent tonic hepatic, are darul de a ajuta ficatul sa-si recapete structura normala, ceea ce este extrem de important la persoanele care au ciroza in faza avansata. Iata o metoda mai putin obisnuita de tratament cu plantele antementionate. Fiecare planta se macina fin cu rasnita de cafea si apoi se cerne printr-o sita fina. Pulberea obtinuta este ca un praf foarte fin. Anghinarea si pufulita se amesteca in proportii egale, apoi se ia o lingurita din acest amestec la care se adauga un varf de cutit de pulbere de rostopasca. Se iau patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa cu o jumatate de ora. Doza se tine sub limba10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Tratamentul dureaza minimum sase luni in hepatita acuta si cronica si doi ani in ciroza hepatica. In dischinezia biliara, colecistita, dispepsii se fac cure de cate doua saptamani, cu o saptamana pauza. Este foarte important ca pulberea de rostopasca sa fie dozata separat, deoarece are o toxicitate ridicata si poate produce otraviri prin supradoze.
Alte amestecuri
In tratarea ficatului bolnav se pot folosi mai multe amestecuri de plante. lata retetele unor astfel de amestecuri: tintaura (planta si flori), pufulita cu flori mici, pedicuta, turita mare, seminte de armurariu; rostopasca, galbenele, frunze de papadie, cicoare (planta sau radacina) cimbrisor: sunatoare, frunze de patlagina, traista cio- ba-nului, coada calului, cimbru. Pentru preparare se pun intr-un vas cinci cani de apa si, cand apa incepe sa fiarba se adauga cate o lingurita cu varf de planta uscata si macinata, in functie de amestecul folosit. Se infuzeaza 10-15 minute. Atentie! Pentru extragerea substantelor active, florile si frunzele uscate se tin 3-5 minute in apa clocotita, semintele se fierb 5-10 minute, coaja se fierbe 10-15 minute, iar radacinile se fierb 15-20 de minute. In regimul alimentar se vor consuma multe fructe si legume proaspete, mai ales salate de morcovi si telina.