Anumite plante pot influenţa tratamentul cu medicamente. Acţiunea acestora poate fi amplificată sau anulată.
Sunătoarea şi depresia
Sunătoarea este considerată ca un antidepresiv natural. Dacă urmezi un tratament medicamentos pentru depresie, trebuie să ştii că sunătoarea inhibă acţiunea lui. Rezultatul: ineficienţă totală şi un grad ridicat de toxicitate. Sunătoarea scade eficienţa contraceptivelor orale şi inhibă acţiunea medicamentelor pentru dereglări de ritm cardiac.
Genţiana creşte tensiunea
Recomandată in tratamentul problemelor menstruale sau artrită, genţiana poate ducec la creşterea tensiunii arteriale. Ginserul poate provoca şi el creşterea tensiunii. Consumat impreună cu băuturi care conţin cofeină, gentiana creşte irascibilitatea şi poate cauza probleme gastrointestinale. Tratamentul nu este recomandat femeilor gravide sau cele care alăptează.
Grapefruit şi colesterolul
Sucul de grapefruit nu se combină ci medicamentele anticolesterol sau cu imunodepresive, pentru că poate scădea cu pană la 15 ori absorbţia acestora in organism, aproape anulandu-le eficienţa. Mai mult combi-naţia poate duce la tulburări musculare grave.
Usturoiul influenţează glicemia
Usturoiul, in combinaţie cu tratamentul medica- mentos pentru diabetici, poate avea ca efect creşterea glicemiei. Variaţii ale glicemiei provocă şi gelul de aloe vera, turtiţa-mare, albăstrelele, varza, coriandrul, scorţişoara şi spanacul.
Fără măceş in bolile de inimă
Folosit in tratamentul diabeticilor pentru normalizarea nivelului de colesterol, ceaiul de măceş poate interacţiona cu medicaţia descrisă pentru diferite boli de inimă, inhiband acţiunea digoxinului. De evitat in tratamentul cu digoxin este şi consumul din făină de ovăz sau din cereale, deoarece fibrele intervin in absorbţia medicamentului. La fel steu lucrurile şi in cazul păducelului, folosit pentru scăderea tensiunii arteriale. Combinaţia medicamente-păducel poate incetini prea multritmul inimii, cauzand crize cardiace.