Guvernul Grindeanu a decis, in sedinta de vineri, 6 ianuarie, cand au fost adoptate majorarile de pensii si salarii, sa elimine si plafoanele stabilite de Codul Fiscal, tocmai intrat in vigoare, pentru plata CAS si CASS. 

In Codul Fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie 2017, plata CAS si CASS era plafonata pana la valoarea a cinci salarii medii brute. Cabinetul Grindeanu desfiinteaza aceasta plafonare incepand cu 1 aprilie 2017.
De la aceasta data, toate salariile din Romania care sunt de cinci ori mai mari decat salariul mediu brut pe economie vor scadea, in urma eliminarii plafoanelor la CAS si CASS de catre Guvernul Grindeanu.
Potrivit Executivului, in aceasta situatie se afla aproximativ 36.000 de salariaţi, iar eliminarea plafoanelor va imbogati bugetul de stat cu aproape doua miliarde de lei.
Veniturile de aproape doua miliarde de lei, rezultate ca urmare a eliminarii plafoanelor la plata CAS si CASS, ar fi suficiente pentru a acoperi majorarile salariale de 50 la suta pentru artisti, cresterea pensiei minime si dublarea burselor pentru studenti.
“Prin eliminarea plafonului CASS (…) veniturile cresc cu 500 de milioane lei, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investitii si alte activitati si, de asemenea, cresterea salariilor pentru sectorul de cultura. De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi cresterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toti studentii si mai mult decat dublarea burselor, de la 83 la 201 lei. 1,4 miliarde cu plus pe venituri. Creșterea salariului minim, de asemenea, de la 1 februarie, de la 1.250 lei la 1.450 de lei, inseamna un plus ca venituri de un miliard, care ar acoperi 70 la suta din costurile generate de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei”, a explicat premierul Sorin Grindeanu.
Cota de CAS este de 26,3 la suta din salariul brut (10,5 la suta plăteste angajatul si 15,8 la suta plateste angajatorul). Cota CASS este de 10,7 la suta din salariul brut (5,5 la suta plateste angajatul si 5,2 la suta plateste angajatorul). Salariul mediu brut a fost, în octombrie, 2.874 lei. Cinci salarii medii brute inseamna 14.370 de lei. “nainte de eliminarea plafoanelor, in cazul unui roman care castiga 20 de mii de lei brut pe luna, CAS şi CASS se calculeaza la cota standard doar pana la 14.370 le, iar diferenţa până la 20.000 îi rămâne lui. Din aprilie insa, CAS şi CASS se vor calcula la intreaga suma.

Dragnea spune ca a gasit o “gaura” de 10 miliarde
de lei in buget; Ciolos ii transmite ca vorbeste prostii

In contexul in care noul Guvern a majorat salariile si pensiile, a redus numarul taxelor si a promis ca astfel de masuri vor mai exista, cu toate ca opozitia si analistii economici au atras atentia de mai multe ori ca masurile nu sunst sustenabile, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, incepe sa vorbeasca despre lipsa de bani la buget. Acesta a anuntat duminica seara, la Romania TV, ca a gasit o gaura de zece miliarde de lei in buget, ramasa in urma Guvernului Ciolos, si ca va face o comisie parlamentara de ancheta in acest sens. “Au facut o rectificare pozitiva in noiembrie. Acum totul ne arata ca veniturile sunt mai mici. Asta e ilegal. Cine a mintit trebuie sa plateasca. Bugetul are o gaura de 10 miliarde de lei. Asta trebuia sa ceara presedintele. Vom cere noi insa aceste explicatii. I-am cerut ministrului de Finante sa faca o verificare clara in minister. Vom face o comisie de ancheta parlamentara imediat”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit romaniatv.net.

Replica fostului premier, Dacian Ciolos, nu a intarziat sa apara. “ntr-un mesaj postat pe Facebook, acesta spune ca gaura despre care vorbeste Dragnea nu exista. “Confruntat probabil cu câteva cifre si realitati ale economiei romanesti pe care eu le tot spun de câteva luni, constient ca nu stie pe unde sa scoata camasa ca sa acopere financiar promisiunile facute în campania electorala, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie si anunta ca ar fi gasit, citez, o gaura de zece miliarde în buget. Pentru orice om cu minime cunostinte economice, o astfel de gaura ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate si, oricum, ar fi trebuit sa se regaseasca în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Aceasta gaura NU exista. Realitatea este ca în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat si aprobat de Parlament odata cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fara a lasa presiune pe bugetul anului urmator, cum se obisnuieste, tocmai pentru a usura povara noului Guvern. Restul sunt povesti. (…) De altfel, în 2017 este alt buget. În caz ca anul acesta nu îsi poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i asa, domnul Dragnea nu se încurca în detalii.
În rest, este acelasi mod de lucru folosit de PSD si cât timp am guvernat: tehnocratii sunt de vina. PSD îsi acopera nerealizarile si promisiunile mincinoase cu diversiuni si propaganda. Bugetul tarii nu este un sac fara fund si nici nu poate fi administrat haiduceste, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastra populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit si platesc taxe, ne veti îndatora tara si viitorul. Chiar asa, de ce nu ati spus în campanie ca veti creste taxele pentru o parte dintre angajati si ati facut acest lucru în a doua sedinta de Guvern?”

Politicienii, primii afectati de eliminarea plafonului

Politicienii vor fi pe plus pana in aprilie cu leafa, avand in vedere ca pana atunci se aplica prevederea din Codul Fiscal care plafoneaza contributia la CASS. Din aprilie insa, veniturile lor lunare se reduc.
Preşedintele Klaus Iohannis va avea de la 1 aprilie un salariu net de 15.108 lei, mai putin cu 1.093 lei fata de luna ianuarie 2017. Totuşi, salariul şefului statului a crescut în ianurie cu 376 lei faţa de decembrie 2016, în urma intrarii în vigoare a plafonarii CASS, potrivit unui calcul facut de News.ro. “n aceasi situatie vor fi si premierul Sorin Grindeanu, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si preşedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.
Ministrii, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, sau presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, fiecare cu un salariu brut de 19.055 lei, vor avea din aprilie, potrivit News.ro, salarii nete de 13.365 lei pe luna, cu 760 de lei mai puţin decât în prezent.

Se elimina CASS pentru venituri din investitii

Guvernul Grindeanu a decis sa elimine plata CASS pentru venituri din investitii (dividende, dobânzi) daca exista, concomitent, venituri din cedarea folosintei bunurilor, salarii, activitati independente, pensii, venituri din asocierea cu o persoana juridica sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
De la 1 ianuarie 2017, conform Codului Fiscal, scutirea era eliminata, ceea ce insemna ca salariatii, pensionarii, PFA urmau sa achite CASS pentru dividende, dobanzi si alte surse de venituri.