Plafonul in care pensiile nu sunt impozitate va fi mentinut la nivelul actual, de 1.000 lei, si nu va fi majorat la 1.500 lei conform propunerii avansate anterior de catre Ministerul Muncii, membrii Guvernului considerand ca ridicarea plafonului va avea influente negative asupra veniturilor bugetare.
„Majorarea plafonului neimpozabil lunar din venitul din pensii nu este oportuna in prezent, intrucat genereaza influente negative asupra veniturilor bugetare. Impunerea veniturilor persoanelor fizice va fi imbunatatita in viitor in functie de rezultate aplicarii in practica a modificarilor aduse Codului Fiscal, iar introducerea unor noi facilitati fiscale va tine seama de constrangerile constructiei bugetare”, se arata intr-un document elaborat in aceasta luna de Ministerul Finantelor si obtinut de MEDIAFAX.
In document se arata totodata ca, spre deosebire de suma neimpozabila din pensie, care a urcat de la 800 lei la 1.000 lei in intervalul 2004-2008, deducerea personala acordata salariatului, de 250-650 lei/persoana pentru un venit lunar brut de pana la 1.000 lei, a ramas neschimbata in perioada 2005-2009, urmare a constrangerilor bugetare existente in fiecare exercitiu financiar.
Impozitul pe venitul din pensii este calculat prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii, stabilit insa prin deducerea din acest venit a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei. Astfel, in prezent sunt impozitate pensiile care depasesc 1.000 lei.
Fostul ministru al Muncii Marian Sarbu declara, in primavara, ca Guvernul va majora plafonul minim de impozitare a pensiilor, de la 1.000 lei la 1.500 lei, pana cel tarziu la inceputul anului 2010.