Marti, 27 august 2019, la Muzeul Judetean de Istorie si Arta – Zalau a avut loc conferinta de presa, care a avut ca tema proiectul "Pixels for Heritage" derulat de Muzeul din Zalau in parteneriat cu Institutul National al Patrimoniului din Bucuresti.

rn

In cadrul conferintei au fost prezentate primele rezultate ale proiectului "Pixels for Heritage" care "s-a nascut dintr-o idee, din pasiune, din pricepere", dar mai ales din dorinta de a gasi colaboratori in efortul MJIAZ, de a promova patrimoniul salajan, proiect ce a fost realizat cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului. Conferinta a fost sustinuta de catre Corina Bejenariu director MJIAZ, directorul adjunct in cadrul INP Bucuresti, Bogdan Sandric (via Skype) si cercetatorul stiintific Horatiu Cocis de la MJIAZ, cel care a avut ideea acestui proiect, ce isi propune o forma de salvare digitala a monumentelor salajene.

rn

Corina Bejenariu, director MJIAZ "Este fundamental gresit sa oferim o componenta etnica patrimoniului, sunt ale noastre si e imperativ sa le salvam"

rn

Despre situatia acestor monumente managerul Corina Bejenariu spune ca "nu este fericita, deloc", iar salvarea lor digitala si posibilitatea de a fi prezentate publicului larg, poate sa ofere macar unora dintre ele o sansa la supravietuire "macar in al XII-lea ceas".
Prin acest proiect se doreste sensibilizarea, in primul rand a publicului (salajean) care sa fie atent la aceste monumente pe care le are si care sunt ca o "cartea de identitate", iar in al doilea rand sensibilizarea autoritatilor locale ce detin in proprietate unele dintre aceste monumente. "Este fundamental gresit sa oferim o componenta etnica patrimoniului, sunt ale noastre si e imperativ sa le salvam"

rn

Prin acest proiect "Pixels for Heritage" au fost scanate opt monumente: castelul Bay din Treznea, conacul Hatfaludy din Hida, castelul Bethlen din Dragu, conacul, capela si cripta familiei Jósika din Surduc, Biserica de pe domeniu Haller din Girbou.

rn

Primele rezultate ale acestui proiect, vor fi prezentate publicului interesat in cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care anul acesta se celebreaza pe 14 septembrie si are ca tematica incurajarea lecturii in contextul Anului European al Cartii, astfel ca MJIAZ propune o altfel de lectura a partimoniului cultural, prin intermediul tehnicilor moderne, iar tot ceea ce se va realiza in cadrul proiectul, se va constitui ca o arhiva digitala a acestor monumente.

rn

Castelul Bay din Treznea propus spre demolare?

rn

"Unele dintre ele – o spune cu tristete Corina Bejenariu-vor exista peste timp doar la nivelul acestei arhive digitale, iar monumentul de la Treznea (castelul Bay) va fi primul al carui zile sunt deja numarate". Managerul afirma ca "nu stie daca acolo se mai poate face ceva", iar din informatiile sale ar rezulta ca "lucrurile merg intr-o directie care ameninta cu disparitia acestui obiectiv", motiv pentru care a fost ales ca prim obiectiv pentru a fi lansat dupa digitalizarea si modelarea 3D pe social media, pe site-ul Muzeului catre public si care urmeaza sa fie prezentat de Zilele Europene ale Patrimoniului.

rn

Bogdan Sandric, directorul adjunct INP, "fotografia este o forma de cercetare stiintifica"

rn

Bogdan Sandric, directorul adjunct de la INP, a vorbit jurnalistilor prezenti (via Skype), despre situatia dramatica a monumenelor salajene, dupa scanarile efectuate de echipa sa, care "este la fel de trista ca in toata tara". Sandric a vorbit de un pacat al autoritatilor acela de a nu reusi sa cheltuie toti banii pusi la dispozitie prin Programul National de Restaurare. "Din pacate lista e lunga de monumente pe care le putem salva, doar digital" a declarat Sandric, care isi pune sperantele in viitorul Cod al Patrimoniului, ce ar permite in opina lui ca "Statul sa intervina ferm cand e vorba de conservare, restaurare si mai ales protejarea de patrimoniu inclusiv prin confiscarea monumentelor. "

rn

Bogdan Sandric a vorbit si de amenintarea permanenta, cu care se confrunta siturile arheologice, din partea braconierilor inarmati cu detectoare de metal si care pentru o singura moneda, sunt in stare sa rascoleasca si sa distruga un sit intreg. Legat de parteneriatul din cadrul acestui proiect, directorul INP a multumit Corinei Bejenariu si lui Horatiu Cocis pentru "gazduirea absolut fabuloasa" echipei sale la Zalau, iar gandul sau ar fi crearea "intr-un an, doi" a unui centru de digitalizare, sub umbrela celor doua institutii, care sa conserve, promoveze si sa cerceteze forme de patrimoniu cultural, pentru ca si "fotografia este o forma de cercetare stiintifica".

rn

Referitor la digitalizarea monumentelor din Salaj, Corina Bejenariu spera sa obtina o finantare care sa ajute MJIAZ sa-si completeze echipamentele existente la momentul acesta, deoarece ceea ce se s-a realizat pana acum e facut cu echipamentul celor de la INP, insa munca efectiva, de modelare, este a cercetatorului stiintifc salajean Horatiu Cocis.

rn

Horatiu Cocis, "Pixels for Heritage, aruncare in societate a dozei de constientizare a patrimoniului"

rn

La randul sau, cercetatorul stiintific Horatiu Cocis, a vorbit despre proiectul "Pixels for Heritage", care a aparut in momentul care nu se mai poate face nimic pentru un monument, precum cazul de la Treznea. El a facut o comparatie cu digitalizarea in cazul Palmirei si Notre Dame-ului, ce permite posibilitatea de reconstructie, cel putin in cazul catedralei, unde digitalizarea s-a facuta cu scanere laser, iar acest lucru se incearca la o scara mai mica in Salaj. Despre "Pixels for Heritage", cercetatorul spune ca se foloseste metoda "low cost", adica nu se foloseste scanari de sute de mii de euro, ci instrumente destul de ieftine, accesibile pe piata cu potential destul de ridicat. Modele sunt incarcate pe platforma Sketchfab si acest lucru permite popularizarea problemei cu care se confrunta aceste monumente. Referitor la ideea unui centru despre care vorbea directorul INP, Cocis spune ca poate prinde cu un ajutor exterior, deoarce nu se urmareste vinderea modelelor, ci "liberalizarea" informatiei, sa fie gratis pentru publicul larg, iar rolul ar fi de "aruncare in societate a dozei de constientizare a patrimoniului".

rn

Prezentarea celor opt modele va avea loc vineri 13 septembrie, la Galeria de Arta "Ioan Sima" din Zalau, orele 13:00.