Legea este salvatoare pentru transportatorii rutieri autorizati, carora piratii „le iau fata” la plecare pe rutele banoase.
In urma presiunilor facute de catre firmele de transport, Senatul Romaniei a adoptat ieri un proiect de lege referitoare la „pirateria rutiera”. Activitatea insistenta a „piratilor” de pe soselele din Salaj afecteaza puternic afacerile transportatorilor autorizati, care se straduiesc sa faca fata perioadei de criza. Pierderile sunt extrem de mari, atat pentru angajatii din domeniu, dar si pentru bugetul de stat, transporturile asigurand la nivel national 10 la suta din Produsul Intern Brut. Cel putin in Municipiul Zalau, acesti „transportatori” se afiseaza in locurile publice, de unde isi racoleaza pasagerii catre destinatii cum ar fi Cluj-Napoca, Crasna, Simleu Silvaniei si Sarmasag.
In cazul utilizarii pentru transport public de persoane a unui autoturism, fara a se detine autorizatie de transport in regim de taxi, se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului prin retinerea pe timp de 6 luni, de catre ofiterii si agentii de politie rutieri, a placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatricu-lare, precum si documentele prevazute, daca acestea au valabilitatea depasita sau nu sunt conforme cu transportul efectuat.
Firmele de transport autorizate suporta periodic cheltuieli importante pentru intretinerea masinilor, plata angajatilor si a darilor catre stat. Pe langa aceste taxe, rutele si orarele de functionare sunt batute in cuie la Consiliul Judetean Salaj, iar nerespectarea programului se poate lasa cu amenzi deloc neglijabile. Administratorii firmelor autorizate spun ca piratii iau pasageri chiar de pe traseele lor si din statiile stabilite de Consiliul Judetean. „Cu doar cateva minute inainte de aparitia masinii de cursa regulata, „piratul” vine si ne ia clientii, iar noi nu putem face aproape nimic si, de multe ori, mergem cu masinile mai mult goale”, a declarat patronul unei firme de transport.
Proiectul de lege specifica masuri si pentru taximetria legala, astfel se interzice stationarea taximetrelor in alta localitate decat cea autorizata si amplasarea fara drept in interiorul autovehiculului a insemnelor si accesoriilor specifice taximetrelor autorizate.
Amenzi grele pentru instructorii fara autorizatie
Legea prevede amenzi usturatoare intre 10.000 si 15.000 de lei pentru instructorii auto care nu detin autorizatie, ori aceasta este suspendata sau perioada de valabilitate a expirat. In cazul in care instructorul foloseste o masina fara autorizatie pentru scoala auto, pe langa amenda contraventionala se suspenda dreptul de utilizare a autovehiculului prin retinerea placutelor si certificatului de inmatriculare.
Piratii soselelor vor fi trasi pe dreapta sase luni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...