În 2 noiembrie se joacă, din nou, la Cluj primul spectacol de teatru documentar produs de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău prin proiectul „Anonimii Migrației”.

„Sunt una dintre fortunate” este un spectacol despre sutele de mii de copii români care au crescut între două telefoane, între două pachete, care au suflat în lumânări aniversare pe video.

„Este despre mamele lor care au plecat fără să se poată uita înapoi, care au îngrijit simultan bătrâni în Italia și copii în România, şi care au reuşit să găsească forța de a rămâne la suprafață într-un climat economic extrem de nesigur, atât acasă, cât și în ţările spre care au plecat. Este despre cei care au învăţat să trăiască între aici şi acolo”, spun reprezentanții muzeului.

La începutul anilor 2000, în căutare de mai bine, o femeie își împachetează câteva haine și pleacă în Italia, unde ajunge să lucreze ca badantă. Fiul ei de șapte ani rămâne acasă, în grija bunicii. Cu o privire intimă, „Sunt una dintre fortunate” dezvăluie secvențe din evoluția relației mamă-fiu, dar și parcursurile lor individuale.

Textul are la bază câteva din cele 50 de interviuri realizate în cadrul proiectului Anonimii Migrației – cu precădere în satele Carastelec, Hida și Marca, județul Sălaj.

Regia e semnată de Lorand Maxim, textul de Alexandra Voivozeanu, iar scenografia Anda Pop.

Din distribuție fac parte Oana Hodade, Dániel Láng, Doru Taloș.

Documentarea a fost realizată de Ágota Ábran, Corina Bejinariu, Valer Simion Cosma, Iulia Hossu, Lorand Maxim, Vlad Petri, Anda Pop și Alexandra Voivozeanu.

Muzica e semnată Panna Adorjáni, Zsolt Bodoki-Halmen și Dániel Láng.

Biletele se pot cumpăra online: https://eventbook.ro/hall/reactor-cluj sau de la de la Reactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor rămase.

Biletele electronice pot fi imprimate în regim propriu sau transferate pe smartphone, pentru a fi validate la intrare.