Piersicul, pom fructifer, originar din China a fost adus in Europa de persi . In Evul Mediu piersica era considerata otravitoare. Adevarul este ca samburele ei contine mici cantitati de acid cianhidric, care este o puternica otrava. In tradita populara ceaiul din frunze si flori de piersic se bea contra durerilor de piept. Cu frunze de piersic si coaja de gorun se faceu bai contra durerilor de maini si de picioare. De asemenea, frunzele se puneau pe rani la vite, cand aveau viermi.
Actiuni farmaceutice
Compozitie chmica: cele mai importante substante continute de fructele, florile si frunzele piersicului sunt: acidul acetic, aldehidele, purpurolul, mineralele (calciu, cupru, fier fosfor, iod, magneziu, potasiu, sulf, zinc) si vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C si E.
Preparatele medicinale din piersici actioneaza pozitiv asupra aparatului respirator, fiind recomandate pentru calitatile lor antiasmatice si antitusive, dar si pentru reducerea febrei. Florile piersicului sunt laxative, purgative si antispasmodice, calmand colicile abdominale. Extractele din flori de piersic se mai folosesc pentru vindecarea ulcerului duodenal, enteritelor si contra parazitilor intestinali. Frunzele de piersic sunt viermifuge, iar cataplasmele cu frunze de piersic se folosesc contra cancerului de pilele. Aparatul urinar beneficiaza si el de pe urma tratamentelor cu piersic, deoarece acesta are un excelent caracter diuretic. Astfel se pot elimina calculii vezicali se poate vindeca cistita, colicile nefritice, colicile renale si hematuria (prezenta anormala a sangelui in urina) Piersicul se mai recomanda si in afectiunile cardio-vasculare (arterite, colesterol in exces, flebite. Nu in ultimul rand piersicul are un rol antiinflamator in durerile de guta si reumatism. Se mai utilizeaza cu succes si in anemie, astenie, avitaminoza, imuntate scazuta, nervozitate.
Mod de folosire
Fructele se consuma in stare proaspata sau prelucrate in diferite preparate(compoturi, gem, sucuri etc) Acestea sunt foarte utile in toate bolile reumatismale, renale, guta si de asemenea pentru stimularea secretiei digestive. Piersicile proaspete se folosesc ca masca de ten care se tine aplicata pe fata timp de 20 de minute. Frunzele se folosesc ca purgativ. Se fireb doua lingurite de frunze timp de cinci minute in 250 de miliitri de apa, apoi se srecoara. Se pot consuma doua-trei cani pe zi sau doar la nevoie. Frunzele uscate sunt foarte utile si in cazul nefritelor si constipatiei. Frunzele crude se aplica pentru cancerul pielii. Florile piersicului se folosesc si ele pentru masti de ten, iar intern au actiune purgativa dar si calmanta. Se pot folosi una-doua cani pe zi. In caz de nervozitate, in special la copii, se pun la macerat 12 ore 100 de grame flori , intr-un litru de apa. Se pun apoi la fiert timp de 30 de minute la foc mic. Se strecoara, apoi se pune o cantitate egala de zahar si se lsa sa fiarba pana se transfor,a in sirop. Se ia cate o lingurita seara si una dimineata.