O miniatura a muntelui Fuji din Japonia este realizata la Gradina Botanica de catre elevii Clubului Copiilor din Jibou, indrumat de profesorul Ionel Balta.
Gradina Botanica din Jibou imbogateste peisajul Gradinii japoneze cu un munte artificial, care reprezinta in miniatura muntele Fuj din Japonia. Proiectul apartine fondatorului Centrului de Cercetare din Jibou, profesorul Vasile Fati, insa a fost abandonat si reluat in acest an de catre directorul Gradinii Botanice, Cosmin Sicora. Muntele artificial are 13 metri inaltime, a fost realizat in aceasta vara din pamant, iar in varf va fi pictata „zapada” de pe muntele Fuji. Pictura muntelui Fuji este realizata in aceasta saptamana de catre profesorul Ionel Balta, impreuna cu sapte elevi de la Clubul Copiilor Jibou, si reprezinta cea mai mare pictura din lume ca latime. „Pictura din varf va avea 11,5 metri latime si este cea mai mare din lume din acest punct de vedere. Urmeaza sa demaram procedurile pentru omologarea ei de catre Cartea Recordurilor”, ne-a declarat Ionel Balta. De mentionat este faptul ca pictura se realizeaza compact, si nu din panouri. Lucrarea este de o mare complexitate datorita unei inclinari de 35-40 de grade a „muntelui”, iar pictorii sunt nevoiti sa foloseasca cordeline de alpinism. Pentru realizarea picturii in varful muntelui a fost folosita o panza speciala care are rol izolator, peste panza s-a asternut un strat de beton si unul de grund, „pentru realizarea materialitatii stancii si a crestelor inzapezite ale muntelui”, explica profesorul Balta.
Culori in ulei de peste 7.000 de lei
Pictura varfului muntelui Fuji este realizata de catre sapte elevi ai Clubului Copiilor din Jibou, care in acest an, din februarie si pana in iunie, au castigat nu mai putin 34 de premii la concursuri si olimpiade nationale si internationale. „Acesti copii fac o munca benevola ca sa picteze muntele. Nu ar strica o recompensare din partea unui sponsor pentru copii”, mai spune Ionel Balta, indrumatorul lor. Costurile picturii sunt foarte mari. Potri-vit profesorului, vor fi folosite aproximativ 500 de tuburi de culori ultrafine in ulei, cel mai ieftin tub costand 13 lei.
Principala atractie a gradinii
La finalizarea „zapezii” de pe muntele Fuji, acesta va deveni principala atractie din Gradina Botanica Jibou. „Va fi centrul de interes principal al Gradinii Botanice si al celei japoneze”, precizeaza Cosmin Sicora, directorul institutiei. Gradina japoneza reprezinta simbioza naturii cu arta. La Jibou exista cinci modele de gradini japoneze: cu lac, din nisip si pietre, naturala, cu casa ceaiului si neteda.