Dupa numeroase framantari cu nervi si timp pierdut, problema pietei centrale din Zalau si-a gasit in sfarsit o rezolvare. Ce-i drept, cu o intarziere paguboasa pentru ambele parti. Pentru unii in afaceri, pentru altii la imagine. Fiindca si populatia aflata la mijloc, nu avea cum sa fie multumita. Asa se intampla cand nu se recurge de la inceput la solutia cea mai inteleapta.
In tot raul e si un bine, zic locuitorii din Dumbrava Nord, care astfel s-au ales cu o piata agroindustriala in zona. Iar cei din centru si din cartierele invecinate au reusit pana la urma sa aiba o piata la indemana. Provizoratul ei scuza oarecum denivelarile pavajului dintre mese, desi ele pot cauza cumparatorului grabit si neatent chiar o entorsa sau o luxatie la picior.
Noroc cu privelistea florala multicolora de la intrare care creeaza o stare de bine celor care merg la piata. Dar nu in totalitate, atata vreme cat nu exista mese si copertine pentru toate florile. Producatorii acestora le comercializeaza asezandu-le pe pavaj, sub cupola cerului care nu tot timpul va fi senin.
Cat despre piata din nord, una dintre promisiuni s-a infaptuit integral. Autobuzul nr. 14 faciliteaza drumul spre ea, pornind din Bradet din ora in ora, tot la si 35 min. pe traseul str. C.Coposu, B-dul M.Viteazul, sensul giratoriu de la Mol si opreste chiar in fata pietei. Tot de acolo, la si 5 min. ale fiecarei ore, face cale intoarsa ajungand in Bradet prin str. Gh. Doja.
Noua locatie a pietei o intrece in multe privinte pe cea actuala din centru. Doua grupuri de copertine pentru produse agricole si industriale sunt inconjurate cu chioscurile comerciantilor pline cu marfa la preturi accesibile si pe masura buzunarelor subtiate de criza.
Energia electrica inca nu e bransata, dar exista apa curenta si toaleta publica. Chiria desi aici e mai mica, e umbrita de temerea ca ^nimic nu-i batut in cuie^, si ca odata cu finalizarea halei din piata centrala, comerciantii se vad din nou pusi pe drumuri si supusi unor cheltuieli impovaratoare, similare chiriei percepute in Deva, de 180 lei/mp. Iar inechitatea facuta la acordarea spatiilor e un alt motiv de nemultumire si nu ultimul.
Privind si ascultand la ce se petrece in piata din Dumbrava Nord iti amintesti de piesa dramaturgului V.I.Popa, cu cei trei negustori de epoca, Tache, Ianke si Cadar. Un roman, un evreu si un turc, care motaind in fata pravaliilor lor se tachinau prieteneste, din lipsa de musterii. La un interval de zeci de ani, intr-un alt colt de tara, comerciantii din noua piata a municipiului Zalau si ei tot de trei etnii, una a lui Ion, alta a lui Zoltan si a treia a lui Aliosa, nu au defel chef de gluma. Aceasta si datorita faptului ca terenul inchiriat oricand li se poate lua, dupa cum afirma ei, iar clientii nu-i prea cauta.
Noroc cu speranta pe care si-o pun in solidaritatea celor multi, apasati si ei in fel si chip de efectele economiei stoarse pana la ultima picatura de catre protagonistii iritantului circ politic in care se traieste zi de zi in Romania.