Pretul petrolului a crescut de la 50 de euro barilul în luna februarie la 68 de euro în luna mai a acestui an. Acest lucru pune acum tot mai mult presiune la nivelul zonei euro.

rn

Cresterea preturilor petrolului în general este o reala problema pentru bancile centrale europene, deoarece aceasta sla¬beste cresterea economica si alimen¬teaza puternic inflatia. Un alt aspect negativ este oferit de faptul ca regiunea îsi acopera 98% din consumul de petrol din import. Totodata, este binecunoscuta si slaba performanta a monedei unice a zonei în raport cu dolarul.
Analistii economici vorbesc tot mai mult de o noua criza economica pe continentul european în conditiile în care economia zonei euro da deja semne de încetinire, iar pretul petrolului creste vertiginos. Preturile par sa nu mai poata fi controlate, ceea ce se va reflecta atât asupra profitabilitatii companiilor din regiune, cât si la nivelul de trai al populatiei.
Chiar daca oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) resimt tot mai mult presiunea în ceafa, acestia considera ca semnalele de încetinire economica din zona sunt temporare si asteapta o revigorare economica în orizontul de timp apropiat. Analistii financiari sunt mult mai sceptici si spun ca în varianta unui scenariu optimist în care preturile petrolului se vor mentine la nivelurile actuale, inflatia ar putea ajunge în 2019 la 1,8% comparativ cu estimarea BCE de 1,4%.
În orice caz, realitatea este ca instabilitatea preturilor petrolului pune presiune pe economia zonei euro, iar bancile centrale europene se tem acum ca revine inflatia.

rn

Articol realizat de Alexandra Rosu