La finele lunii Mai, senatorul ALDE Daniel Zamfir un aprig critic al bancilor a depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede limitarea dobânzii excesive pentru credite, inclusiv cele aflate în curs de derulare. Pentru a testa sprijinul populatiei pentru acest proiect, senatorul de la ALDE a creat impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea, o petitie on-line, care pana in prezent a ajuns la peste 4000 de semnaturi.
rn
Mai jos redam textul petitiei: "Legea anti-camatarie te protejeaza de dobânzile ruinatoare, limitându-le la un plafon maxim decent. De asemenea, te pune sub protectia unui judecator în cazul în care esti amenintat cu executarea silita si cu evacuarea din locuinta familiala de banca, IFN sau de colectorul de creante. În plus, te asigura contra riscurilor de a deveni victima speculatiilor financiare si judiciare ale colectorilor de creante. În fine, îti ofera un sprijin în situatiile de criza financiara cauzate de ultra-aprecierea valutei creditului în raport de moneda nationala si de veniturile tale din munca, limitând volumul platilor pâna la un nivel suportabil. Esti de acord cu o asemenea lege sau rejectezi ideea, preferând sa aperi dreptul creditorilor financiari de a face uriase profituri din captivitatea ta si din nefericirea ta?
rn
Senatorul Daniel Zamfir, a încearcat la inceputul anului 2019 sa stabileasca anumite dobânzi anuale efective, prezumate ca fiind prea mari, pentru care bancile ar fi urmat sa fie acuzate de infractiunea de camata. Insa, in martie 2019, Curtea Constitutionala a decis, ca pachetul de trei legi prin care senatorul ALDE dorea sa plafoneze dobânzile la credite, sa limiteze sumele ce pot fi percepute de recuperatori de la consumatori si sa elimine caracterul de titlu executor al contractelor de credit, inclusiv la leasing, este neconstitutional.
rn
Petitiile nu au valoare legala, dar in chestiuni de genul acesta, conform site-ului wall-street.ro ar fi totusi o cale legala prin care populatia ar putea "forta" mana Statului si anume printr-o initiativa cetateneasca, care sa stranga un numar de 100.000 de semnaturi, in format electronic. Semnatura electronica este afiliata inscrisului sub semnatura privata in conformitate cu legea 455/2001 si nu poate fi contestata, dar pentru aceasta, spun cei de la wall-street.ro, ar fi necesar o platforma privata sau de stat care sa permita strangerea acestor semnaturi electronice, pentru ca ulterior sa fie trimise catre legislativ, pentru a fi luate in calcul.