Zeci de profeşionişti s-au intrecut intr-ale pescuitului in cadrul etapei finale a Campionatului Naţional staţionar de pescuit, care a avut loc in acest weekend pe lacul de la Varşolţ.

Aproximativ 45 de pescari, majoritatea campioni sau multipli campioni intr-ale pescuitului, au impanzit in acest weekend lacul de la Varşolţ pentru a-şi demonstra măiestria in etapa finală a celui mai mare concurs naţional staţionar de pescuit. Pentru a treia oară Sălajul găzduieşte etapa finală a Campionatului Naţional staţionar de pescuit, etapă in care au ajuns să se “Intreacă” nouă echipe, din tot atatea judeţe. Şi-au intins firele pe lacul sălăjean pescari din Alba, Arad, Cluj, Maramureş, Sibiu, Turda, Vrancea, Harghita şi Sălaj. Fiecare echipă a avut in componenţă cinci membri.

PEŞTII DE VARŞOLŢ AU FOST CAPTURAŢI IN STIL ENGLEZESC ŞI FRANŢUZESC
Şi s-au tot intins firele trei zile la rand, incepand de vineri pană duminică după amiază. Abia mijiţi zorii zilei de vineri, in jurul orei 07,00 s-a şi strigat adunarea pe lac pentru tragerea la sorţi pentru stabilirea zonelor de pescuit. Iar după aproape un ceas de “poveşti pescăreşti” s-a intrat pe standuri. Fiecare pescar a avut un stand marcat de 12 metri, iar distanţa dintre standuri, cunoscută sub numele de zonă neutră măsura un metru, unde dacă se prindeau peşti trebuiau redaţi apei. Concurenţii au avut două ore pentru pregătire ca apoi, la ora zece fără cinci minute s-a dat startul pentru aruncarea bulgărilor de nadă mari de două braţe ce cantăresc 500 de grame, iar după acest moment nu era voie să se arunce nadă numai cu o mană, bulgări mici de nadă de vreo 40-50 de grame, ne-a explicat Ştefan Radics, unul dintre organizatori şi vicepreşedintele pe probleme de pescuit din cadrul Asociaţiei Judeţene a Vanătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj. După aruncarea nadei concursul a inceput, iar timp de trei ore s-a lăsat liniştea pe lac. Vineri şi sambătă, in primele două manşe s-a pescuit in stil impus. Capturarea peştelui s-a făcut vineri in stil englezesc “shefield”, adică s-a pescuit cu pluta Wagler la distanţă mare, intre 15 şi 50 de metri, iar sambătă, timp de trei ore s-a pescuit franţuzeşte, stil cunoscut sub numele Roubaiziane. Tot cu plută s-a pescuit, insă vergile de pescuit aveau dimensiuni cuprinse intre nouă şi 13 metri, ne-a lămurit Ştefan Radics. Duminică, pescarii şi-au dat frau liber imaginaţiei, s-a pescuit la liber, tot la plută, cu un singur carlig, in orice stil.
HARGHITA “A ŢINUT CU UNDIŢELE” DE LOCUL INTAI
In fiecare zi, după cele trei ore de concurs, se cantăreau peştii capturaţi, pentru stabilirea rezultatelor parţiale. Fiecare gram valora un punct. Timp de trei zile echipa Tarnava Mare – Odorheiu Secuiesc, Harghita, s-a menţinut pe locul intai, urmată de aceleaşi două echipe, din prima zi de concurs pană in ultima, respectiv echipa Aradului, pe locul doi şi cea a Sibiului pe locul trei.
Conduşi de singura femeie din competiţie – sălăjeanca Veronica Ispas
Echipa pescarilor sălăjeni nu s-a desprins de ultimul loc din prima zi. Organizatorul Ştefan Radics ne-a explicat şi de ce. “In calitate de gazde trebuia să avem şi noi o echipă in competiţie, insă pescarii noştri sunt amatori majoritatea, pe cand in celelalte echipe cei mai mulţi au premii chiar şi de la concursuri internaţionale.” Singura femeie din competiţie a fost sălăjeanca Veronica Ispas, căpitanul echipei şi coordonatorul pescuitului feminin din Romania.