Peste o sută de zălăuani sunt prinşi fără bilet pe autobuz in fiecare lună

peste-o-sut-de-zluani-sunt-prini-fr-bilet-pe-autobuz-in-fiecare-lun0_54340

 

 

 

Sunt mulţi zălăuanii care circulă cu autobuzul fără să-şi cumpere bilet, în speranţa că fie nu-i prinde nimeni, fie vor reuşi să îşi facă iute loc printre ceilalţi pasageri şi să coboare la prima, dacă văd controlorii în autobuz. Unoeri funcţionează, alteori ba. Aşa se face că, în luna ianuarie, controlorii au prins pe liniile Transurbis 115 zălăuani care circulau fără bilet, spune Alin Oros, directorul societăţii. Dintre aceştia, 61 au ales să plătească amenda pe loc. Adică de zece ori valoarea unui bilet, ceea ce înseamnă 40 de lei. Alţi 54 au refuzat să plătească pe loc, aşa că li s-a făcut proces verbal, care se trimite la primărie, iar amenda în valoare de o sută de lei le va apărea în evidenţa Serviciului de taxe şi impozite.
Numărul contra-venienţilor este mai mare în timpul săptă-mânii, în weekend media celor care sunt prinşi fără bilet fiind de una, două persoane pe zi.

Şase echipe de câte doi controlori
sunt ajutate de poliţiştii locali şi jandarmi

Transurbis are 12 controlori, care lucrează în echipe de câte doi. Pe lângă controalele pe care le fac zilnic, pe toate liniile, aceştia au, săptămânal, acţiuni comune cu Poliţia Locală şi jandarmii. “ntr-o zi din săptămână, timp de trei-patru ore, echipele mixte ies pe traseu. De altfel, tot Poliţia Locală este chemată să intervină atunci când cei prinşi fără bilet refuză să se legitimeze sau devin agresivi. Campioană la incidente este linia 11, care circulă pe ruta Brădet – Ortelec.

Transurbis are preţuri prea mari şi nu circulă
după nvoile zălăuanilor, spune Curtea de Conturi

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2015 arată că Transurbis are preţuri mari la bilete, iar autobuzele nu circulă după nevoile cetăţenilor. stop_coloana
Curtea de Conturi a descoperit că la nivelul operatorului de transport public local nu s-au făcut analize care să certifice faptul că parcul auto este corect dimensionat şi utilizat, în funcţie de necesităţile generate de fluxurile de călători. Nu a fost analizată eficienţa menţinerii nivelului actual al tarifului la bilete şi abonamente, ţinând cont de situaţia economico-financiară a operatorului, de evoluţia numărului de călători, de influenţele reale primite în costuri de evoluţia preturilor pe economie şi de nivelul de suportabilitate a tarifelor.
Tot Curtea de Conturi susţine că la Transurbis nu este respectat principiul de protecţie a persoanelor defavorizate sau vulnerabile, deoarece sunt acordate gratuităţi la transportul public local şi pentru persoane care nu se încadrează în această categorie şi că sistemul de acordare a gratuităţilor nu permite stabilirea numărului şi categoriile de beneficiari care utilizează, efectiv, mijloacele de transport în comun, iar astfel nu se cunoaşte costul generat de transportul acestora.
La Zalău, un bilet de autobuz cu două călătorii costă 4 lei, la fel ca în Cluj Napoca. La Cluj ai însă şi varianta biletului cu o singură călătorie, la preţul de doi lei, sau biletul cu o călătorie, pe timpul nopţii, la preţul de trei lei.