Mai este o saptamana pana la 28 noiembrie, cand se va semna Acordul de Infratire dintre comuna salajeana Hida si comuna Mahala, din Bucovina. 28 noiembrie este data la care, acum 100 de ani, Bucovina s-a unit cu tara.
Echipa de la Graiul Salajului a facut toate demersurile pentru infratire si va invita sa sarbatorim impreuna implinirea a 100 de ani de la Unire prin participarea la semnarea actului oficial de infratire in 28 noiembrie, la Hida.
La 100 de ani de la Unirea din 1918, cand toti cei care au simtit romaneste s-au unit sub tricolor, Graiul Salajului reediteaza ’n epoca contemporana evenimentele istorice.
Cu sprijinul Prefecturii Salaj, cu implicarea autoritatilor locale, reusim in Anul Centenar a doua infratire dintre comunitati din Salaj si comunitati romanesti de dincolo de granite.
Asta dupa ce, in 27 martie, tot la initiativa ziarului Graiul Salajului, in satul lui Iuliu Maniu, Badacin, s-a semnat actul de infratire dintre comuna Pericei si comuna Razeni, din Republica Moldova, prin care s-a creat o punte solida intre cetatenii celor doua comune, urmasii marilor inaintasi politici Iuliu Maniu si Ion Inculet.
Initiativa ziarului judetului Salaj a fost bine primita si de aceasta data, atat de autoritatile din Salaj, cat si de cele din Bucovina. Primarii din Hida si Mahala au facut deja schimbul de scrisori si toate demersurile administrative in vederea parafarii infratirii, eveniment ce va fi organizat de Graiul Salajului si la care sunt invitati toti cei care simt romaneste.
Vom anunta in zilele urmatoare toate detaliile programului festivitatii.
Graiul Salajului a considerat ca cel mai frumos cadou pe care il poate oferi romanilor in Anul Centenar, la implinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, este infratirea intre comunitatile din judetul nostru cu cele din Bucovina si din Republica Moldova.
Ca si in 27 martie la Badacin, in 28 noiembrie la Hida va fi un moment istoric.
Ca act valabil juridic, infratirea dintre localitatile din Romania cu cele din Bucovina si din Basarabia poate fi un model pentru o viitoare integrare economica a romanilor despartiti de granitele de stat. Prin infratire se deschid posibilitati de a actiona concret, pe baze juridice, pentru poiecte comune care sa ridice standardul de viata si pentru romanii din Bucovina si Basarabia si pentru cei de aici.
Acestia sunt pasii concreti care trebuie facuti pana la infaptuirea deplina a Unirii, in contextul geo-politic actual,
astfel incat intr-un final sa consfiintim juridic infaptuirea deplina a Unirii.
Si in 1918, Basarabia, Bucovina si Transilvania au adoptat mai intai Declaratii de Unire cu {ara Mama si apoi au realizat, in ani de zile, integrarea de facto.
rn
Reperele evenimentului de la Hida
rn
Semnarea Acordului de “nfratire între comunele Hida si Mahala va avea loc în 28 noiembrie, ora 12.00, pe platoul salii de evenimente a Primariei comunei Hida.
Reprezentantii administratiei din Hida si cei ai administratiei din comuna bucovineana Mahala vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor din Hida, de la ora 11.00, apoi vor începe ceremoniile dedicate semnarii Acordului de înfratire.
Momentul oficial se va încheia cu un spectacol de muzica populara care sa marcheze celebrarea celor 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România.
„Ne înfratim cu comuna Mahala din Ucraina pentru a marca 100 de ani de la adoptarea Declaratiei de Unire de la Cernauti. Când ni s-a propus acordul de înfratire, am facut o analiza a acestei comunitati care însumeaza 11.000 de locuitori, dintre care 7.000 sunt români, care au ales un primar român si care îsi doresc sa se simta în an centenar mai aproape de tara mama, România. A fost o decizie usor de luat si ne bucuram sa avem oaspeti din Bucovina la Hida. Va asteptam alaturi de noi, la Hida, sa sarbatorim împreuna o pagina importanta din istoria României”, spune primarul comunei Hida, Petrus Dumitru.
rn