Intr-o zi de 15 ianuarie, acum 164 de ani, la Ipotesti a vazut lumina zilei Mihai Eminescu – cel care avea sa devina Luceafarul poeziei romanesti. Asa se face ca ziua de 15 ianuarie a devenit, de trei ani incoace, si Ziua Culturii Nationale        

 

   De-a pururi Luceafar

                                                                                    

Sa aluneci pe o raza de luna, sa fii

De-a pururi Luceafar printre stelele mii

 

Sara pe deal sa auzi cum se-ngana

Murmurul apei intr-un ochi de fantana

Somnul prealin de la marginea marii

Lacat va pune vesnic uitarii

 

Si plopii fara sot se vor prosterne-n cale

Duios amagind iubirile tale

 

Nicicand nu vei apune in singuru-ti dor,

Demiurg peste limba acestui popor

 

Scoala prezinta un Eminescu standard

Daca l-as fi cunoscut pe Eminescu doar din manualul de limba romana, ar fi fost un Eminescu vesnic indragostit, sarac, neadaptat social, incapabil de a face ceea ce a facut pentru a ramane in istoria literaturii, adica de a fi cel mai mare poet, cel mai bun ziarist, unul dintre cei mai importanti romani. La scoala se preda si azi un Eminescu standard: Ce-ti doresc eu tie, Somnoroase pasarele, Codrule, codrutule, Imparat si proletar. Scolarii il descopera pe Eminescu printr-o programa scolara destul de rece.

 

„Poetul nepereche” nu poate fi doar un capitol de bifat in programa scolara

„Programa scolara n-are nici o vina, sustine recunoscutul profesor de limba si li-teratura romana, Ion Pitoiu. Sunt prevazute ore suficiente pentru viata si opera lui Eminescu. Avem profesori buni, dar depinde cum raporteaza ei opera poetului, depinde de vocatia lor. Apoi elevul trebuie sa se implice, pentru ca doar un capitol „poetul nepereche” nu poate fi doar un capitol de bifat in programa scolara. Triunghiul programa-profesor-elev trebuie sustinut de societate, daca nu material, macar spi-ritual” a mai spus profesorul Pitoiu.

 

Programele scolare vin si trec. Eminescu ramane

Cert este ca programele scolare vin si trec. Eminescu ramane, cum chiar el a scris, „peste nemarginirea timpului”. Desi este cel mai bine vandut autor din toate timpurile, Mihai Eminescu a devenit obiect de studiu si nu de lectura. Astazi cartile sale sunt citite doar de elevi, care de multe ori abia steapta sa scape de capi-tolul „Eminescu” din manuale.

Daca tinerii l-ar cunoaste de la inceput pe Eminescu -barbatul indragostit, Eminescu -jurnalistul, omul politic nu ar mai fi obligatoriu de studiat daca vrei sa treci clasa, ci obligatoriu de stidiat daca vrei sa descoperi lumea intreaga.