Numai în Sălaj, în perioada 1 ianuarie-30 septembrie, polițiștii au fost chemați să intervină la 202 cazuri de violență în familie. 81 de sesizări au fost în mediul urban, iar 121 în mediul rural. Vorbim, în total, despre 218 victime (160 de adulți, cu preponderență femei, și 58 de copii).
Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, Maria Cristea, 110 au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe, 40 infracțiuni de abandon de familie, 23 de amenințări, 7 infracțiuni de nerespectare a măsurilor privind încredințarea minorului, diferența fiind reprezentată de alte fapte pe acest segment.
În primele nouă luni ale anului, polițiștii sălăjeni au emis 43 de ordine de protecție provizorii.
La nivelul național, în perioada ianuarie -septembrie 2020 au fost emise 6.472 de ordine de protecție provizorii, din care 6.383 emise la solicitarea victimelor, 54 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor și 30 la solicitarea instituțiilor abilitate .
Ziua Internațională de Combatere a Violenței Împotriva Femeilor e marcată în fiecare an în data de 25 noiembrie.
Asistăm la o deteriorare periculoasă a situației social-economice a familiilor ca urmare a izolării și a situațiilor de sărăcie, ceea ce duce, adesea, la reacții violente. La nivel internațional, se apreciază că 30% dintre femei experimentează o formă de violență domestică cel puțin o dată pe parcursul vieții. Dintre acestea, mai puțin de 40% caută ajutor pentru a ieși din relația abuzivă, adresându-se în general prietenilor și familiei, și în puține cazuri solicitând ajutorul poliției.
În toate țările, încetinirea sau înghețarea activității anumitor instituții, a firmelor și a școlilor a blocat posibilele căi de scăpare pentru victimele deja slăbite de insecuritatea economică și socială determinate de virus. Conform statisticilor ONU, publicate la finele lunii septembrie, izolarea a dus la înmulțirea în toată lumea a plângerilor sau apelurilor către autorități în legătură cu violențele domestice.
În România, noua aplicație Bright SkyRO vine în ajutorul victimelor violenței domestice. Este un instrument digital gratuit care oferă asistență și informații utile persoanelor aflate în relații abuzive sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Bright Sky.RO este rezultatul unui parteneriat al Fundației Vodafone cu Poliția Română și se poate descărca în Appstore și GooglePlaystore (în limbile română ,engleză și maghiară). De la lansare, aplicația Bright Sky România a fost descărcată de peste 2.281 de utilizatori activi. Aplicația dispune de o funcție de jurnal extrem de utilă pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.
Pentru a preveni infracțiunile de violență în familie, polițiștii din cadrul IPJ Sălaj vă sfătuiesc să sunați la 112 când sunteți în pericol. Polițiștii pot emite ordin de protecție provizoriu atunci când viața, Integritatea fizică sau libertatea unei persoane este pusă în pericol. Atunci când nu puteți fugi din casă, încercați să vă închideți într-o cameră și să sunați la poliție. Nu vă adăpostiți în locuri unde sunt cuțite și alte obiecte cu care agresorul vă poate răni. Mergeți la spital dacă sunteți rănit/ă deoarece leziunile interne netratate se pot agrava. Evitați certurile în familie, generate de consumul de alcool, de lipsa locului de muncă, gelozie sau lipsuri financiare. Acestea pot avea consecințe grave. Persoanele au dreptul la o viață trăită fără teamă, iar singurul lucru care contează este siguranța dumneavoastră și a celor apropiați, spun polițiștii sălăjeni.
Exagerari ! Ieftine.